Το καλοκαίρι ξεκινάει η Lamda νέα επένδυση 25 εκατ. στο IBC

Το καλοκαίρι ξεκινάει η Lamda νέα επένδυση 25 εκατ. στο IBC

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη για την επένδυση στο Ελληνικό, παρά το νέο κύμα προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εμφανίστηκε η διοίκηση της Lamda Development, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Αλλωστε, αυτές αφορούσαν το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, κάτι που σημαίνει ότι το ΣτΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι προσφυγές αυτές είναι πιθανό να γεννήσουν και νέες καθυστερήσεις. Τα επόμενα βήματα μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος αφορούν την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, βάσει των μελετών που θα καταθέσει η εισηγμένη εντός του Ιουνίου κι ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η εκκένωση του χώρου. Σημαντική κρίνεται και η χορήγηση της άδειας του καζίνο, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Πάντως, το 2018 αναμένεται να σηματοδοτήσει τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, ιδίως σε ό,τι αφορά τον κλάδο των εμπορικών κέντρων που δέχθηκε πλήγμα πέρυσι, ως αποτέλεσμα των κλυδωνισμών που παρουσίασαν τα σήματα της Φ. & Κ. Λεμονής («Καλογήρου» κ.λπ.) και είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή λειτουργίας 11 καταστημάτων (τα περισσότερα εντός του Golden Hall). Ηδη φέτος, κατά το πρώτο τρίμηνο, τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας (The Mall Athens, Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) κατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων κατά 7,8% και της επισκεψιμότητας κατά 6,7%.

Σημειωτέον δε ότι εξακολουθούν να προκύπτουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, καθώς στο απόγειο της αγοράς, ο ετήσιος τζίρος των εμπορικών κέντρων της Lamda Development, το 2009, είχε ανέλθει σε 655 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το 2017 το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώθηκε σε 563 εκατ. ευρώ, δηλαδή 14% χαμηλότερα.

Σημειωτέον ότι η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να αναζητεί συνεργασίες και πιθανές συμμετοχές σε επενδυτικά έργα εμπορικών κέντρων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της θυγατρικής Lamda Malls, στην οποία έχουν εισφερθεί το The Mall Athens και το Golden Hall. Στη συγκεκριμένη εταιρεία έχει τοποθετηθεί ως στρατηγικός επενδυτής ο αμερικανικός όμιλος της Varde Partners (που ελέγχει και την Trastor ΑΕΕΑΠ), δαπανώντας 61,3 εκατ. ευρώ για το 31,7% της εν λόγω εταιρείας.

Παράλληλα, εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, η επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του εμπορικού κέντρου Golden Hall, μέσω της ανακατασκευής και αξιοποίησης του γειτονικού κτιρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Η εταιρεία αναμένει πλέον άμεσα (εντός του τρέχοντος μηνός) την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανάπλαση του εσωτερικού του κτιρίου, ώστε να φιλοξενηθεί ένας πολυχώρος οικογενειακής αναψυχής, ακόμα κάποια καταστήματα και το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνολικά, προβλέπεται να αναπτυχθούν περίπου 11.500 τ.μ. καθαρών εκμισθώσιμων επιφανειών και 7.000 τ.μ. νέων χώρων στάθμευσης. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον χειμώνα του 2019. Η λειτουργία της επέκτασης αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του Golden Hall, τόσο μέσω των εσόδων από τα μισθώματα όσο και από την προσδοκώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας, με την προσέλκυση κι ενός διαφορετικού κοινού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή