Τα σχέδια των Vodafone και Wind για τη Forthnet

Τα σχέδια των Vodafone και Wind για τη Forthnet

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια της επόμενης μέρας της πώλησης της Forthnet εκπονούν Wind και Vodafone. Oι δύο εταιρείες θεωρούνται ξανά το φαβορί για την απόκτηση της εταιρείας, καθώς οι τράπεζες έχουν λάβει δελεαστικές προσφορές από άλλους υποψηφίους, που όμως δεν τις πείθουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε ένας εκ των διαγωνιζομένων, και ο οποίος υπόσχεται ν’ αναλάβει τη Forthnet χωρίς «κούρεμα» των δανείων –προβλέπει περίoδο χάριτος ενός έτους και επιμήκυνση των δόσεων–, δεν έπεισε τις τράπεζες, καθώς δεν απέδειξε την επάρκεια κεφαλαίων που απαιτεί μια τέτοια κίνηση. Καταλύτης στις εξελίξεις φέρεται η δραματική τροπή που είχε η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η πορεία πώλησης της τελευταίας ανάγκασε τις τράπεζες να ζητήσουν «αποδείξεις» για τα κεφάλαια όσων ενδιαφέρονται για τη Forthnet. Ετσι, όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποχρεώθηκαν να φέρουν αποδείξεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων τους. Η κίνηση αυτή ξαναέβαλε τις Vodafone και Wind στο «παιχνίδι», αφού η πρώτη παρουσίασε το ταμείο της μητρικής που περιέχει δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη παρουσίασε 150 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση των Vodafone-Wind προβλέπει «κούρεμα» των οφειλών προς τις τράπεζες και μια μικρή περίοδο αποπληρωμής υπολοίπου ποσού. Η πρόταση επίσης προβλέπει ισχυρή κεφαλαιακή ενίσχυση της Forthnet. Η τελευταία έχει εκτιμήσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες μόνον για την επόμενη χρονιά σε 50,9 εκατ. ευρώ. «Η διοίκηση του ομίλου», αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις της Forthnet για το 2017 που δημοσιοποιήθηκαν στο τέλος Απριλίου, εκτιμά ότι «οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες από την υπογραφή των παρουσών ενδιάμεσων συνοπτικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων θα ανέρχονται σε περίπου 50,9 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση», συνεχίζει η αναφορά, «θα επιδιώξει την κάλυψη του ανωτέρω ποσού με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών του, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές». Οι τράπεζες επομένως διαβλέπουν ως πιο βιώσιμη την πρόταση των Vodafone-Wind. Παράλληλα όμως θα πρέπει να δικαιολογήσουν την απόρριψη μιας πρότασης που δεν προβλέπει «κούρεμα» των οφειλών τους. Οπως και να έχει η κατάσταση, σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των Vodafone-Wind προβλέπει:

1. Την απορρόφηση της Forthnet και το μοίρασμα των πελατών στις δύο ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

2. Τη διατήρηση της Nova ως ανεξάρτητης επιχειρησιακής μονάδας και σταδιακή μετατροπή της σε «χονδρέμπορα» περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι πελάτες τηλεπικοινωνιών της Forthnet θα μοιραστούν 50-50 στις δύο επιχειρήσεις, Vodafone και Wind, και η εταιρεία θα πάψει να υπάρχει. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι χαμηλής αξίας για τις δύο εταιρείες, δεδομένου ότι οι υποδομές τις Forthnet θεωρούνται απαξιωμένες, ειδικά μετά την εκπόνηση των σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό υποδομών μέσω οπτικών ινών (VDSL Vectoring). Η μόνη αξία που εντοπίζεται στο επίπεδο αυτό είναι στους πελάτες της Forthnet που θα προστεθούν στα ήδη υφιστάμενα πελατολόγια των Vodafone-Wind.

Από την άλλη πλευρά, η Nova, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δύο επιχειρήσεων, θα παραμείνει ως έχει, αποτελώντας μια επιχείρηση με πελάτες λιανικής, ενώ παράλληλα θα προσφέρει και προϊόντα χονδρικής. Μακροπρόθεσμος στόχος των δύο εταιρειών είναι η μεταφορά των πελατών λιανικής στο πελατολόγιό των Vodafone και Wind, και η μετατροπή της Nova σε εταιρεία χονδρικής που θα διαθέτει το περιεχόμενό της, όχι μόνο στους μετόχους της, αλλά σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή