ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μήνυμα Γ. Στουρνάρα για τα 90 χρόνια λειτουργίας της ΤτΕ

Μήνυμα Γ. Στουρνάρα για τα 90 χρόνια λειτουργίας της ΤτΕ

Ως έναν από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας χαρακτήρισε την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας.

Στο μήνυμά του ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «Ανατρέχοντας στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας διάβασα την Ημερήσια Διαταγή αριθμός 1 προς το προσωπικό της τράπεζας, την οποία υπέγραφε ο πρώτος διοικητής της Τράπεζας Αλέξανδρος Διομήδης, απευθύνοντας “χαιρετισμόν προς το προσωπικόν επί τη ενάρξει των εργασιών αυτής” σαν σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου 1928. Στο μήνυμά του ανέφερε ότι όλοι οι υπάλληλοι δικαιούνται να είναι υπερήφανοι διότι καλούνται πρώτοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα ίδρυμα προορισμένο να αποτελέσει τον “κυριώτατο παράγοντα και ρυθμιστή της οικονομικής ζωής της χώρας”.

Ενενήντα χρόνια μετά και ευρισκόμενος στην ίδια θέση με τον Αλέξανδρο Διομήδη, επιτρέψτε μου να πω ότι κι εσείς δικαιούστε να είστε περήφανοι καθώς μαζί με τους προκατόχους σας καταστήσατε την τράπεζα έναν από τους πιο σημαντικούς ανεξάρτητους θεσμούς στη χώρα μας. Με τη δική σας συνδρομή η τράπεζα επιτέλεσε στο έπακρο τη βασική αποστολή της που είναι η διαφύλαξη της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς όφελος του ελληνικού λαού. Στήριξε την κοινή πεποίθηση ότι το χρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανταλλαγής, ως μέτρο και απόθεμα αξίας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του συνόλου της κοινωνίας. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι η βάση στην οποία εδράζεται η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η οποία πέρα από τη θεσμική της εξασφάλιση είναι κατοχυρωμένη και στη συνείδηση των συμπολιτών μας, χάρις στις δικές σας προσπάθειες. Η ανεξαρτησία όμως συνεπάγεται ευθύνη και υποχρεώσεις. Μια κεντρική τράπεζα είναι ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων για όσους εργάζονται σε αυτή, κάτι που γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά.

Ο Αλέξανδρος Διομήδης έγραφε χαρακτηριστικά κλείνοντας τον πρώτο του χαιρετισμό προς το προσωπικό της τράπεζας: “Η Διοίκησις είναι ακραδάντως πεπεισμένη ότι όλοι οι υπάλληλοι –από του πρώτου μέχρι του τελευταίου– έχοντες πλήρη συναίσθησιν των υποχρεώσεών των προς την Τράπεζαν της Ελλάδος, θα αφοσιωθώσιν εις την υπηρεσίαν αυτής με πίστιν, με ενθουσιασμόν, με ζήλον, με ευσυνειδησίαν, με άγρυπνον προσήλωσιν εις το καθήκον, με φιλοπονίαν και επιμέλειαν απαράμιλλον”. Με υπερηφάνεια διαπιστώνω ότι το έργο σας, το ήθος σας και η προσήλωσή σας στο καθήκον, πέραν του συμβατικού και του αναμενομένου, κατά τα ενενήντα χρόνια λειτουργίας της τράπεζας δικαιώνουν στο έπακρο την πεποίθηση που εξέφρασε ο πρώτος διοικητής της. Σας καλώ να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς όφελος των συμπολιτών μας στα χρόνια που έρχονται με την ίδια πίστη, ενθουσιασμό, ζήλο, ευσυνειδησία και προσήλωση στο καθήκον!».