Μείωση τζίρου, αύξηση κερδών για ΦΑΓΕ το α΄ 3μηνο

Μείωση τζίρου, αύξηση κερδών για ΦΑΓΕ το α΄ 3μηνο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση της αξίας πωλήσεων στην Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2018 για τη ΦΑΓΕ, αύξηση, ωστόσο, που αντιστάθμισε εν μέρει μόνο τις απώλειες που είχε συνολικά η γαλακτοβιομηχανία κατά το πρώτο τέταρτο του τρέχοντος έτους και οι οποίες οφείλονται στη σημαντική μείωση του τζίρου στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία, το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 147,1 εκατ. δολ., καταγράφοντας μείωση 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Η κάμψη αυτή αποδίδεται από την ίδια την εταιρεία στη μείωση των πωλήσεων σε αξία κατά 12,7% στις ΗΠΑ, ενώ αντιθέτως αύξηση κατέγραψε η αξία πωλήσεων στην Ελλάδα (κατά 4,4%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (κατά 10%) και στην Ιταλία (κατά 0,7%). Σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ καταγράφηκε στο εξεταζόμενο τρίμηνο μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,2%, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησε κατά 4% η μέση καθαρή τιμή πώλησης σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία. Στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,1%, στις ΗΠΑ κατά 8,3% και στην Ιταλία κατά 2,3%.

Ολα τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια να μειωθεί ελαφρώς η συμβολή των πωλήσεων εκτός Ελλάδας στο σύνολο του τζίρου της ΦΑΓΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας αντιστοιχούσαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 84,6% επί των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας έναντι 86,2% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 68,6 εκατ. δολ., μειωμένα κατά 12,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 24,7 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 1,4%, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 15,2 εκατ. δολ. από 13,7 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Σε μια προσπάθεια, τέλος, να απλοποιήσει τη διοικητική της δομή, η ΦΑΓΕ αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των θυγατρικών της εταιρειών. Συγκεκριμένα, προχωρά στη συγχώνευση της θυγατρικής της στην Ιταλία μέσω απορρόφησής της από τη ΦΑΓΕ International, ενέργεια η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή