Σάλος από την αποκάλυψη των προτάσεων McKinsey για ΔΕΗ

Σάλος από την αποκάλυψη των προτάσεων McKinsey για ΔΕΗ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο που θορύβησε τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκάλεσε το δημοσίευμα της κυριακάτικης «Καθημερινής» για την τραγική οικονομική κατάστασή της, όπως αποτυπώνεται στο business plan που κατήρτισε η εταιρεία συμβούλων McKinsey κατόπιν ανάθεσης από τη ΔΕΗ.

Το βασικό συμπέρασμα της McKinsey είναι ότι η ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμη εταιρεία και ότι για να καταστεί βιώσιμη θα πρέπει να υλοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις που θα κατατείνουν στην ενίσχυση των λειτουργικών της κερδών κατά 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022. Μεταξύ αυτών, η μείωση του προσωπικού τουλάχιστον κατά 2.000 άτομα μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος προς τα πάνω, με πρώτο βήμα τη σταδιακή μείωση της έκπτωσης συνέπειας και τις αυξήσεις σε επιλεγμένες κατηγορίες καταναλωτών.

Η αποκάλυψη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το επιχειρησιακό σχέδιο της McKinsey. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Αρβανιτίδης, με δήλωσή του ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης θα ενημερώσει για τη μελέτη των συμβούλων και τις αποκαλύψεις περί μη βιωσιμότητας της ΔΕΗ.

Με παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, έκανε λόγο για ποινικές ευθύνες σε περίπτωση κατάρρευσης της ΔΕΗ και ζήτησε επίσης τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. κ. Κώστας Σκρέκας κατήγγειλε την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «κατάφερε με τα ψέματα να καταστρέψει και τη ΔΕΗ». Ο αντίκτυπος του δημοσιεύματος και στη μετοχή της ΔΕΗ θορύβησε την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Επιχείρησης, που επιχείρησαν να αντιστρέψουν την εικόνα, αποδίδοντας στο δημοσίευμα, ελλείψει σοβαρών επιχειρημάτων, πολιτικές σκοπιμότητες και προσπάθεια τροφοδότησης «υποτιμητικής κερδοσκοπίας». Με ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο: «Η ΔΕΗ είναι και θα γίνει ισχυρότερη», σε αντιδιαστολή προφανώς του «η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη» που αναφέρει η McKinsey, όχι εν είδει συνθήματος αλλά ως συμπέρασμα σοβαρής μελέτης του συμβούλου έναντι αμοιβής που η «Κ» απλώς αποκάλυψε, η διοίκηση της ΔΕΗ εξαπολύει επίθεση κατά της «Καθημερινής», σημειώνοντας ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον της ΔΕΗ από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, σε ευθυγράμμιση με αντίστοιχες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων». Επιχειρώντας να απαντήσει στην ουσία του δημοσιεύματος, η ΔΕΗ χαρακτηρίζει το στρατηγικό σχέδιο που έχει παραδώσει η McKinsey τον Φεβρουάριο του 2018 και έχει στη διάθεσή της η «Κ» ως «διαρροές παλαιού κειμένου εργασίας της McKinsey» και κάνει λόγο για «ανευθυνότητα» αλλά και «αποσπασματική» και «επιλεκτική αναφορά» και σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «υπολείπεται των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η Επιχείρηση, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017».

Η διοίκηση της ΔΕΗ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για παλαιό κείμενο εργασίας της McKinsey, αλλά για το business plan που ο σύμβουλος παρέδωσε εγκαίρως τον Φεβρουάριο στη ΔΕΗ και στα συναρμόδια υπουργεία ως ώφειλε με βάση την αρχική της σύμβαση. Η ΔΕΗ, ωστόσο, με απόφαση Δ.Σ. στις 6 Φεβρουαρίου, επέλεξε να παρατείνει τη σύμβαση της McKinsey μέχρι τον Ιούνιο έναντι πρόσθετης αμοιβής 600.000 ευρώ για να ολοκληρώσει το έργο της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση και ουσιαστικά να λειάνει πλευρές που χτυπούν πολιτικά. Με την ίδια ανακοίνωση, η ΔΕΗ επιχειρεί να διαψεύσει και το δημοσίευμα της «Κ» για τη δυσκολία των τραπεζών να αναχρηματοδοτήσουν το δάνειο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για «αποσπασματική παράθεση ξεπερασμένων στοιχείων».

Με αντίστοιχου ύφους δηλώσεις εμφανίστηκε αργά το απόγευμα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που μίλησε για «υποτιμητική επίθεση της τιμής της μετοχής» και κατηγόρησε την «Κ», χωρίς να την κατονομάζει, ως «εφημερίδα που δείχνει να έχει αναλάβει εργολαβικά την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες» και ότι «με δήθεν αποκαλύψεις προσπάθησε να διαμορφώσει το υπόβαθρο για την κερδοσκοπία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή