Κλιμακώνεται η διαμάχη κυβέρνησης – Ν.Δ. για τα οικονομικά της ΔΕΗ

Κλιμακώνεται η διαμάχη κυβέρνησης – Ν.Δ. για τα οικονομικά της ΔΕΗ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταξύ τους αντιπαράθεση περί των ευθυνών που έφεραν τη ΔΕΗ στη σημερινή δραματική κατάσταση κλιμακώνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία παρενέβη στο θέμα της ΔΕΗ χθες, αφενός καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή την οποία υπογράφουν 45 βουλευτές με αίτημα προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να καταθέσει το σχέδιο McKinsey, αφετέρου με συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη και του τομεάρχη Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, μέσω της οποίας κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική, που όπως είπαν ζημίωσε τη ΔΕΗ με 4,1 δισ. και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της επιχείρησης. Απάντηση στις καταγγελίες της Ν.Δ. έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, την οποία με μια μακροσκελή δήλωση κατηγόρησε για κλιμάκωση της καταστροφολογίας για το μέλλον της ΔΕΗ και εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών σχεδίων με «απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Οι κ. Χατζηδάκης και Σκρέκας περιέγραψαν με δραματικούς τόνους τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ και την απέδωσαν εξ ολοκλήρου στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, οι οποίες, όπως είπαν, παρουσιάζοντας ποσοτικοποιημένα στοιχεία, κόστισαν 4,1 δισ. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, 1- 1,2 δισ. έχει κοστίσει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων, 300-500 εκατ. κόστισε η επιλογή της κυβέρνησης για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, μιας εταιρείας με αξία 1,2 δισ. από την οποία τελικά η ΔΕΗ εισέπραξε 620 εκατ., ενώ θα πληρώσει 300 εκατ. φόρους. Ποσό 1,5-2 δισ. κόστισε η ακύρωση της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ, 325 εκατ. κόστισε η χρέωση προμηθευτή το 2017 και 92 εκατ. κόστισαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Παρουσιάζοντας την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, ο κ. Σκρέκας είπε ότι σήμερα τα λειτουργικά περιθώριά της, ύψους 520 εκατ., ίσα ίσα που καλύπτουν το 50% της μισθοδοσίας. Σημείωσε ότι «η αξία της μετοχής έχει μειωθεί κατά 63% από το 2014 και 25% από την ημέρα που η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε νύχτα και παραμονές άτυπου πενθημέρου λόγω Πρωτομαγιάς τα αποτελέσματά της, για να αποκρύψει τα όσα έχουν συμβεί στη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας».

«Εχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε κάθε Ελληνα πολίτη ότι τα πράγματα με τη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου καλά. Αρνητική εξέλιξη για τη ΔΕΗ θα είναι δραματική για τη χώρα. Ελπίζουμε ότι πρωθυπουργός και υπουργοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η πολιτική αβάσταχτης ελαφρότητας θα πληρωθεί από τους Ελληνες πολίτες.

Η ΔΕΗ βουλιάζει. Δεν χτυπάμε απλώς καμπανάκι αλλά καμπάνα», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Ερωτηθείς ο ίδιος για τα σχέδια της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, είπε ότι η επιλογή είναι είσοδος στρατηγικού επενδυτή, αφού προηγηθεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αλλαγής της δομής της.

«Σήμερα, ενώ στο Χίλτον ολοκληρώναμε τη συμφωνία για καθαρή έξοδο και στα ενεργειακά θέματα, ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Σκρέκα κλιμάκωναν την καταστροφολογία για το μέλλον της ΔΕΗ και υπενθύμιζαν το σχέδιό τους για την τριχοτόμηση της Επιχείρησης. Στη Νέα Δημοκρατία είναι, άλλωστε, προσφιλής τακτική να απαξιώνει τη δημόσια περιουσία, μη διστάζοντας ακόμα και να εξυπηρετήσει κερδοσκοπικά σχέδια, με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε μέσω δελτίου Τύπου ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή