Αναιμική άνοδος μετά την πτώση πέντε ημερών

Αναιμική άνοδος μετά την πτώση πέντε ημερών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πέντε συνεχόμενες ημέρες πτώσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει θετικά, χωρίς, ωστόσο, να πείθει για αλλαγή του κλίματος προσεχώς. Αντίθετα, επιβεβαιώνονται η επιφυλακτικότητα και η μεταβλητότητα που έχουν «στοιχειώσει» την αγορά αυτόν τον μήνα. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν για ακόμα μία φορά οι μετοχές των τραπεζών, ενώ το ενδιαφέρον της αγοράς προσείλκυσαν οι μετοχές του «Υγεία» και της MIG, μετά την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε το CVC.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 784,46 μονάδες, με κέρδη 0,21%, σε μία συνεδρίαση με αρκετές αλλαγές προσήμου, η οποία ξεκίνησε με διαθέσεις ανάκαμψης, ωστόσο αυτές κράτησαν μόνον τρεις ώρες. Μετά τις 13.30, η αγορά «γύρισε» στα αρνητικά, κυρίως εξαιτίας των εντεινόμενων πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές, ενώ μετά τις 16.00 και έως το κουδούνι της λήξης, βρέθηκε και πάλι σε θετικό έδαφος, με τις τράπεζες να περιορίζουν αλλά να μην αποχωρίζονται τις απώλειες.

Την παράσταση έκλεψαν οι μετοχές του «Υγεία» και της MIG, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη 4,64% και 5,38%, αντίστοιχα, και ενεργοποίησαν κάπως το επενδυτικό ενδιαφέρον στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, δημιουργώντας προσδοκίες για επιλεκτικές τοποθετήσεις στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Μετοχή-κλειδί για τον Γενικό Δείκτη ήταν και στη χθεσινή συνεδρίαση η Coca-Cola (+2,38%), ενώ σημαντικές στηρίξεις έδωσαν ο ΟΠΑΠ (+3,83%) και η ΔΕΗ (+3,35%). Η μετοχή της Folli Follie κατάφερε να μηδενίσει τις απώλειες, οι οποίες έφτασαν το 4,6%, μετά και την ελαφρά μείωση των short θέσεων του Oasis Investments στην εισηγμένη. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το Χ.Α χρειάζεται έναν ισχυρό καταλύτη για να ανακάμψει από το σοκ το οποίο προκάλεσε η υπόθεση της Folli Follie στην εμπιστοσύνη, και εκεί που αναμέναμε κάποια θετική εξέλιξη από το μέτωπο της τέταρτης αξιολόγησης, η πιθανότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα. Οι επενδυτές ξέρουν πως αν το Ταμείο πάρει μέρος, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα προχωρήσει.

Οπως σχολιάζει ο Νίκος Καφκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit, αν και το άμεσο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης ενδεχομένως να σταθεροποιήσει ελαφρώς το κλίμα στο εσωτερικό, η πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι καλό σημάδι για τις αγορές υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή