Εως τον Ιούλιο η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς

Εως τον Ιούλιο η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παράλληλες διαδικασίες προχωρεί η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» μετά την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να αποεπενδύσει άμεσα από την «Ημιθέα», τη θυγατρική της που ελέγχει το «Ντυνάν», με κλειστό διαγωνισμό. Η τράπεζα έχει αποστείλει πρόσκληση σε δυνητικούς επενδυτές, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους εξήντα. Η υψηλή συμμετοχή υποψηφίων επενδυτών για την εξαγορά του «Ντυνάν» είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει από ξένα και εγχώρια επενδυτικά σχήματα για τον χώρο της υγείας, ο οποίος, μετά και τις τελευταίες κινήσεις εξαγορών, μπαίνει στην τελική φάση αναδιάρθρωσής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον μακρύ κατάλογο των υποψηφίων ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται κινεζικά επενδυτικά σχήματα, μεμονωμένα ή σε συνεργασία με ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια, Βρετανοί, αλλά και Αμερικανοί επενδυτές. Πρόσκληση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία έχουν λάβει τόσο ο όμιλος Αποστολόπουλου όσο και το CVC Capital Partners, που μετά τη επίσημη πρόταση για το «Υγεία», δεν αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Από την πλευρά των εγχώριων παικτών, ο όμιλος Αποστολόπουλου, που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανεισμού του, έχει δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του για τη διεκδίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» και αναζητεί συνεργασία με ξένους εταίρους.

Στον σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς είναι η συμφωνία να έχει επιτευχθεί έως τον Ιούλιο. Η απόφαση για άμεση πώληση του «Ντυνάν» συνδέεται και με τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες στο πλαίσιο των stress tests, που, αν και δεν καταλογίζουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, απαιτούν την ταχεία αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες.

Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελεί σημαντική κίνηση για τον κλάδο υγείας, που βρίσκεται σε φάση ανακατατάξεων μετά την είσοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και τις προσπάθειες επανατοποθέτησης στην αγορά από τους εγχώριους παίκτες. Με δεδομένη τη σημαντική υποδομή, αλλά και την τοποθεσία του κοντά στο κέντρο της Αθήνας, το «Ντυνάν» μπορεί να εντείνει τον ανταγωνισμό στον κλάδο των νοσηλευτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Tράπεζα Πειραιώς μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού «Hμιθέα» απέκτησε το 2014, έναντι 115 εκατ. ευρώ, το «Eρρίκος Nτυνάν», που βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του προηγούμενου έτους, στη διοίκηση του «Ντυνάν» τοποθετήθηκε ο κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας, ο οποίος ανέλαβε τη σταδιακή μεταστροφή της ζημιογόνου πορείας σε κερδοφόρο και, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το 2017 θα είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάκαμψης. Το 2016, ο κύκλος εργασιών (προ rebate και clawback) από την κύρια δραστηριότητα του νοσοκομείου ανήλθε σε 37,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26% έναντι του 2015, ενώ κατά το 2017 ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή