ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το ενδιαφέρον επενδυτών για την αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ διερευνούν οι τράπεζες

Το ενδιαφέρον επενδυτών για την αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ διερευνούν οι τράπεζες

Αγοραστές τόσο για την εταιρεία αλλαντικών ΒΙΚΗ όσο και για τα ακίνητά της αναζητούν οι πιστώτριες τράπεζές της, με το σενάριο της τμηματικής πώλησης να φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό, μετά μάλιστα την αίτηση πτώχευσης και τη δήλωση παύσης πληρωμών που κατέθεσε η ίδια η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι πιστώτριες τράπεζες κάλεσαν τη Δευτέρα τους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να τους εξηγήσουν την πτωχευτική διαδικασία και να τους ζητήσουν να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος συνολικά για την εταιρεία ή μόνο για την ακίνητη περιουσία της. Ηδη κάποιοι από τους επενδυτές, όπως για παράδειγμα η Impala Invest, που εξαρχής είχαν ενδιαφερθεί για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας, κατέθεσαν εκ νέου σχετικό φάκελο.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αρτας επί της αίτησης πτώχευσης που κατέθεσε η αλλαντοβιομηχανία. Η εν λόγω αίτηση συζητήθηκε χθες, με την αίθουσα να είναι κατάμεστη από κόσμο, καθώς η σωτηρία της εταιρείας αφορά όχι μόνο τις οικογένειες των 190 εργαζομένων της αλλά και συνολικά την τοπική οικονομία. Εάν το δικαστήριο κάνει αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης, τότε η εταιρεία θα λάβει τρίμηνη παράταση ζωής, διάστημα στο οποίο θα φανεί οριστικά εάν υπάρχει κάποια πιθανότητα διάσωσής της ή θα οδηγηθεί οριστικά σε εκκαθάριση.

Κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της ΒΙΚΗ είναι το εργοστάσιο αλλαντικών στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας, συνολικής επιφάνειας 11.633 τ.μ., σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 43.093 τ.μ. Στο ακίνητο αυτό έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις υπέρ της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 29,72 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 61.665 τ.μ. στην Πρέβεζα, το οποίο περιλαμβάνει συγκρότημα κτιρίων και χοιροστάσιο. Στο εν λόγω ακίνητο έχουν εγγραφεί υποθήκες υπέρ της Αγροτικής Τράπεζας ύψους 23,58 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει επτά ακίνητα, καθώς επίσης και πάγιο εξοπλισμό (μηχανήματα, μεταφορικά μέσα κ.ά.), ενώ αυτή τη στιγμή έχει στις εγκαταστάσεις της εμπορεύματα και πρώτες ύλες αξίας 773.372 ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες, ανέρχονται, σύμφωνα με τη ΒΙΚΗ, σε 44,65 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, ο οποίος αφορά τη χρήση του 2016, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε το 2016 σε 19,67 εκατ. ευρώ και οι ζημίες σε 799.935,20 ευρώ.