Εισαγγελική παρέμβαση για την παρακράτηση χρημάτων της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για την παρακράτηση χρημάτων της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για την υπόθεση της παρακράτησης χρημάτων των λογαριασμών της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ. Αντικείμενο της έρευνας, που διενεργεί η εισαγγελέας Σ. Αρβανίτη έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, είναι τόσο η στάση των ΕΛΤΑ και συγκεκριμένα το αδίκημα της υπεξαίρεσης όσο και της ΔΕΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η εταιρεία προχώρησε στις προσήκουσες ενέργειες αφενός για να αποτρέψει τη συσσώρευση χρέους, αφετέρου για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία κάλεσε χθες τη διοίκηση της ΔΕΗ να καταθέσει, ενώ ζήτησε στοιχεία και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει ως εποπτεύουσα αρχή της αγοράς ενέργειας. Η ΡΑΕ, από την πλευρά της, αναμένεται να καλέσει σε ακρόαση τη ΔΕΗ μέσα στις επόμενες ημέρες αλλά και να ζητήσει από τα ΕΛΤΑ τις χρηματορροές ανά μήνα, προκειμένου να διερευνήσει εάν χρήματα που παρακρατήθηκαν από λογαριασμούς ρεύματος έχουν κατευθυνθεί προς την αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όπου τα ΕΛΤΑ δραστηριοποιούνται και ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ.

Στην περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία που πιστοποιούν μια τέτοια αθέμιτη πρακτική, η ΡΑΕ αναμένεται να παραπέμψει τα ΕΛΤΑ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο μεταξύ, προχθές τα ΕΛΤΑ προχώρησαν στη μερική εξόφληση της οφειλής ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, καταβάλλοντας το ποσό των 22,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν από το Δημόσιο για την αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας, ενώ συμψήφισαν και ένα ποσό 3 εκατ. ευρώ με οφειλές της ΔΕΗ προς τα ΕΛΤΑ.

Το πρόβλημα, ωστόσο, με την παρακράτηση χρημάτων της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ συνεχίζεται και –όπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές– χθες τα ΕΛΤΑ δεν πραγματοποίησαν καμία πληρωμή προς τη ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι αυτή τη στιγμή τα ΕΛΤΑ αποπληρώνουν στη ΔΕΗ λογαριασμούς που έχουν εισπράξει τον Μάρτιο και η τελευταία πληρωμή αφορούσε εισπράξεις της 10ης Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η υστέρηση απόδοσης εσόδων ξεπερνάει των 1,5 μήνα, ενώ κάποια στιγμή έφτασε και τους δύο μήνες, γι’ αυτό και το πρόβλημα έφτασε μέχρι τους καταναλωτές, αφού μέχρι να εμφανισθούν οι πληρωμές στη ΔΕΗ έχει εκδοθεί ο νέος λογαριασμός, με αποτέλεσμα ο προηγούμενος να εμφανίζεται ως ανεξόφλητος παρ’ ότι έχει πληρωθεί. Ετσι εκατοντάδες καταναλωτές χάνουν την έκπτωση συνέπειας, ενώ αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος. Αρμόδιες πηγές, πάντως, τοποθετούν το συνολικό ποσό παρακράτησης χρημάτων της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ σε πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις των ΕΛΤΑ για λογαριασμό της ΔΕΗ ανέρχονται σε ετήσια βάση περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή