Εντονες πιέσεις σε Χρηματιστήριο και ομόλογα

Εντονες πιέσεις σε Χρηματιστήριο και ομόλογα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση σε Ιταλία και Ισπανία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη έλλειψη ορατότητας σχετικά με την υπόθεση της Folli Follie, οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο σε νέα ελεύθερη πτώση και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας ξεκάθαρα πόσο ευαίσθητη παραμένει η ελληνική αγορά στις εξωτερικές αναταράξεις. Παράλληλα, ακόμα πιο έντονη ήταν η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση στο 10ετές να βρίσκεται μία ανάσα από το 5%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 738,08 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,32%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 2,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,57%. Και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από σημαντική αύξηση του τζίρου κοντά στα 90 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο, ενώ στα ξένα χαρτοφυλάκια συγκαταλέγεται στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, κάτι που μεταφράζεται σε επένδυση με αυξημένο κίνδυνο.  Οι εξελίξεις σε Ιταλία αλλά και Ισπανία οδηγούν σε αύξηση το κόστος δανεισμού του ευρωπαϊκού Νότου ,επαναφέροντας τη μείωση διάθεσης του ρίσκου. Τη στιγμή που εσωτερικά η κρίση αξιοπιστίας η οποία έχει ξεσπάσει στο Χ.Α. από τις αρχές του μήνα δεν δείχνει να ηρεμεί σύντομα και δεν υπάρχει κανένας θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει ανάσα, το αμέσως επόμενο διάστημα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η στάση των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα είναι εύλογη: αποεπενδύουν από το ελληνικό χρηματιστήριο, ρευστοποιώντας τις θέσεις τους τόσο σε τραπεζικούς τίτλους όσο και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, εκλαμβάνοντας ότι ο επενδυτικός κίνδυνος αυξάνεται. Τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη δύσκολα μπορούν να διατηρηθούν, ενόσω συντηρείται κλίμα υποχώρησης του πήχυ των προσδοκιών για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου, παρά το ισχυρό ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του μνημονιακού κύκλου στα επόμενα Eurogroup.

Ωστόσο, η επίτευξη ενός συμβιβασμού ανάμεσα στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ, για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο αμέσως επόμενο διάστημα, συνιστά τον βασικό θετικό καταλύτη που μπορεί να επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη τις επόμενες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή