Αύξηση κερδών 90,3% για την «Ανεμος» το α΄ τρίμηνο

Αύξηση κερδών 90,3% για την «Ανεμος» το α΄ τρίμηνο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευνοϊκά ανεμολογικά δεδομένα του φετινού πρώτου τριμήνου, σε συνδυασμό και με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη παραγωγική ισχύ, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της κερδοφορίας της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 90,3%.

Αντίστοιχα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 28,3% σε 17,6 εκατ. ευρώ, έναντι 13,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA (προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων) ανήλθε σε 13,9 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 37,5% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων ανερχόταν σε 253,35 MW με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου, ενώ προ ολίγων εβδομάδων ξεκίνησαν να λειτουργούν δύο ακόμα αιολικά πάρκα 28,8 MW. Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκονται επιπλέον πέντε αιολικά πάρκα, που θα αυξήσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας σε 168,2 MW.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο πώλησης, καθώς η διοίκηση της Ελλάκτωρ εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την κεφαλαιοποίηση της σχετικής επένδυσης και την επικέντρωση στην αμιγή δραστηριότητα του ομίλου, δηλαδή τις κατασκευές δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Για τον σκοπό αυτό ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα απόφαση για τη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του 64,5% της ΕΛΤΕΧ Ανεμος (ένα επιπλέον 7% ελέγχει και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης). Σύμβουλοι του διαγωνισμού αναμένεται να είναι η Εθνική Τράπεζα και η Axia. Μέχρι προ ολίγων εβδομάδων, η διοίκηση διαπραγματευόταν με τον βρετανικό επενδυτικό όμιλο της Icon, χωρίς όμως το τελικό τίμημα που προσφέρθηκε να κριθεί ικανοποιητικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της Icon εκτιμάται ότι τοποθετούσε τη συνολική αξία (100%) της εταιρείας σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η διοίκηση της Ελλάκτωρ είχε γίνει αποδέκτης σαφώς υψηλότερων προσφορών (έστω κι αν αυτές ήταν μη δεσμευτικές). Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί και η αρνητική στάση της πλευράς των αδελφών Καλλιτσάντση, μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ στο ενδεχόμενο πώλησης της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς εκτιμούν πως η αξία της εταιρείας θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή