Η συναίνεση θα φέρει επενδύσεις, λέει ο κ. Φέσσας

Η συναίνεση θα φέρει επενδύσεις, λέει ο κ. Φέσσας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό σύνθημα «Μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις και ευημερία για δουλειές» πραγματοποιήθηκε χθες η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία ανανέωσε τη θητεία του κ. Θεόδωρου Φέσσα για δύο ακόμα έτη στην προεδρία του Συνδέσμου. Ο κ. Φέσσας αναγνώρισε ως θετικό παράγοντα για τη χώρα μας ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ταυτόχρονα πρέπει η κρίση να μας έχει δώσει πολλά μαθήματα για να μπορέσουμε να στηριχθούμε στα δικά μας μέσα, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη χώρα μας ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική στη νέα εποχή που αρχίζει».

Μιλώντας στην απογευματινή εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Φέσσας τόνισε με έμφαση την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, αναγνωρίζοντας ότι έπειτα από 8 χρόνια κρίσης «το πολιτικό μας σύστημα είναι σίγουρα ωριμότερο, αλλά με έλλειμμα εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας». «Είναι για εμάς αυτονόητο ότι θα πρωτοστατήσουμε στην προσπάθεια για εθνική συνεννόηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι «η μεταμνημονιακή εποχή δεν επιτρέπεται να μας βρει με τα ίδια μυαλά, αμετακίνητους σε θέσεις και αντιλήψεις του παρελθόντος, να πυροβολούμε ο ένας τον άλλον και, τελικά, τα πόδια μας».

Μιλώντας για την οικονομία του σήμερα, ο κ. Φέσσας αναγνώρισε το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και την παραγωγή πλεονασμάτων, επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε με υπερφορολόγηση και με υποβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους. Επισήμανε, επίσης, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, και συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκηση, στη χωροταξία, στις αδειοδοτήσεις, στη Δικαιοσύνη, στην απελευθέρωση των αγορών.

«Η συνταγή για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας είναι μία: μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές», είπε ο κ. Φέσσας και συμπλήρωσε: «Ο κύκλος της αποεπένδυσης πρέπει να κλείσει. Να προσεγγίσουμε σε 4-5 χρόνια τους μέσους όρους της Ευρωζώνης. Δηλαδή να γίνονται νέες επενδύσεις περίπου στο 0% του ΑΕΠ ή 45 δισ. ευρώ ετησίως, από τα 22,5 δισ. του 2017», ενώ επισήμανε την ανάγκη πολλών ξένων επενδύσεων και έθεσε ως προϋπόθεση για την προσέλκυσή τους «μια μεταρρυθμιστική υπέρβαση». Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Φέσσας και στο θέμα της παιδείας. Μίλησε για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, με άνοιγμα στον ανταγωνισμό και στη συνεχή αξιολόγηση, και τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ας απελευθερώσουμε, επιτέλους, την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον κρατισμό. Ας επιτρέψουμε τη λειτουργία και ιδιωτικών πανεπιστημίων», είπε και μιλώντας για τον ρόλο του ΣΕΒ σημείωσε: «Ως Ελληνες εργοδότες, διεκδικούμε μερίδιο ευθύνης και συναπόφασης στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό». Αναφέρθηκε, επίσης, στον σχεδιασμό τριών πρωτοβουλιών του ΣΕΒ για το επόμενο χρονικό διάστημα, που αφορούν την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ψηφιακής ωριμότητας και μια νέα κοινωνική συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Ο κ. Φέσσας έκανε σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας του. «Τα τελευταία χρόνια διαχειριστήκαμε τον κύκλο της κρίσης, γι’ αυτό και η σημαντικότερη πρόκληση για τον ίδιο τον ΣΕΒ ήταν να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να αναδείξει την υγιή και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα ως τη μόνη διέξοδο από τη βαθιά κρίση», είπε.

«Δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο»

Το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεν θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα, επισήμανε ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ενώ τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης του χρέους (την οποία χαρακτήρισε πιθανή και απαραίτητη), με βάση τη γαλλική πρόταση για ευέλικτους όρους αποπληρωμής, αναλόγως της οικονομικής ανάπτυξης. «Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Οταν έχεις έναν μαραθώνιο, τα πιο δύσκολα μέτρα είναι τα τελευταία, για να δημιουργηθεί ένα ρεαλιστικό, δίκαιο και βιώσιμο πλαίσιο. Εως τώρα είχαμε ασχοληθεί με τα δημοσιονομικά, είναι καιρός να βάλουμε στο επίκεντρο την πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλισθεί ότι θα υπάρξει αλλαγή παραδείγματος στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις και να μην ξανακυλήσει η χώρα σε κακές συνήθειες, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι μισθοί στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2000-2008 αυξήθηκαν κατά 40%. Ο κ. Γκάμπριελ στάθηκε στις εντάσεις που δημιουργούνται εντός της Ε.Ε., μεταξύ Βορρά και Νότου ή Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για ζητήματα όπως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα θέματα του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του τύπου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο κ. Γκάμπριελ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη φέτος προβλέπεται να είναι πάνω από 2% και κάλεσε τη Γερμανία να είναι έτοιμη να επενδύσει και να εμπιστευθεί την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή