ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κινεζικό διάβημα σε Μαξίμου για τα επεισόδια με τους λιμενεργάτες

Κινεζικό διάβημα σε Μαξίμου για τα επεισόδια με τους λιμενεργάτες

Μέρες που πολλοί είχαν πιστέψει πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ζει ξανά το λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ομάδα συνδικαλιστών προερχόμενη από τους λιμενεργάτες –κυρίως εξωτερικών υπεργολάβων– μπλόκαρε τις δύο πύλες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων αλλά και το κτίριο διοίκησης. Δεν επέτρεπαν όλη μέρα χθες την προσέλευση των εργαζομένων που επιθυμούσαν να εργαστούν, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση μεγάλων ξένων και ελληνικών εταιρειών μεταφορών και εμπορίου, αλλά και στη διακίνηση ευπαθών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και φαρμάκων, όπως καταγγέλλουν πηγές της διοίκησης του ΟΛΠ.

Η απεργία των λιμενεργατών του ΟΛΠ κρίθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, παράνομη και καταχρηστική, ενώ ανάλογη απόφαση βγήκε και για την απεργία στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, την οποία κήρυξε ομάδα εξωτερικών λιμενεργατών. Yπό το φως των προηγούμενων εξελίξεων, όμως, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα είχε ήδη επικοινωνήσει με το Μαξίμου ζητώντας να προστατευτούν οι επενδύσεις της χώρας του στην Ελλάδα και να τηρηθεί η αρχή που δίδει ίσο δικαίωμα στην εργασία με αυτό της απεργίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι.

Ο Kινέζος πρέσβης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, χωρίς όμως να καταφέρουν να κινητοποιηθεί το Λιμενικό για να αρθεί ο αποκλεισμός και να επιτραπεί στους εργαζομένους της νέας βάρδιας να μπουν και να δουλέψουν. Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των λιμενεργατών βρίσκονται απαιτήσεις όπως η πρόσληψη περισσοτέρων εργαζομένων και η χορήγηση αυξήσεων της τάξης του 25%, στο πλαίσιο νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.