Ομολογιακή έκδοση έως 500 εκατ. σχεδιάζει η Eurobank

Ομολογιακή έκδοση έως 500 εκατ. σχεδιάζει η Eurobank

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ομολογιακή έκδοση, είτε καλυμμένου είτε senior, εξετάζει η Eurobank, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Φωκίωνα Καραβία. Ο κ. Καραβίας, μιλώντας στο Bloomberg, σημείωσε ότι η νέα ομολογιακή έκδοση μπορεί να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ και προσέθεσε ότι η κίνηση θα γίνει χωρίς πίεση, συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Καραβίας προανήγγειλε νέο σχέδιο με περισσότερο επιθετικούς στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων. «Είναι ευθύνη μας να δείξουμε στην αγορά, με πειστικό τρόπο, πως από τα προβλεπόμενα επίπεδα του 2019 μπορούμε να κινηθούμε χαμηλότερα, μεταξύ 10%-20%, τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων για το 2019 όπως έχει συμφωνηθεί με τον SSM, ο δείκτης NPEs θα παραμείνει αρκετά υψηλός στο επίπεδο του 27% και φιλοδοξία της διοίκησης είναι με το νέο σχέδιο να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη μείωση NPEs. Σημείωσε, επίσης, ότι η τράπεζα προετοιμάζει μια νέα συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη συζήτηση περί προληπτικής γραμμής, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι «αποκλειστικά από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος η βέλτιστη επιλογή είναι μια φόρμουλα που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης».

Με καθαρά κέρδη ύψους 35 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης για τον όμιλο Eurobank, ενώ αν δεν υπολογιστούν μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες και έκτακτα αποτελέσματα τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 57 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα οργανικά πριν από προβλέψεις κέρδη ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 233 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 2% και 13% έναντι του πρώτου και τέταρτου τριμήνου του 2017.

Ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα (-210 εκατ. ευρώ), με τον δείκτη των NPEs να μειώνεται κατά 70 μονάδες βάσης έναντι του δ΄ τριμήνου 2017 και να διαμορφώνεται στο 41,8%. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2017. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 56,1%. Η διοίκηση της τράπεζας υπογραμμίζει την πεποίθησή της ότι οι στόχοι του 2018 για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτευχθούν. Οι προβλέψεις για την αντιμετώπιση επισφαλών απαιτήσεων στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν στα 167 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 18,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες, με τα καθαρά κέρδη πριν από έκτακτα αποτελέσματα και μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες να ανέρχονται στα 33 εκατ. ευρώ, από 27 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο 2017 (+22%). Η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA διαμορφώνεται σε 3,9 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερη κατά 4 δισ. ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου 2017. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. στην Ελλάδα και 1,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων, διαγραφών, συναλλαγματικών διαφορών και πωλήσεων) αυξήθηκαν κατά 0,1 δισ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο, ενώ ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 102,2%, από 109,6% το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή