Με ισχυρό τραπεζικό ράλι ξεκίνησε ο Ιούνιος

Με ισχυρό τραπεζικό ράλι ξεκίνησε ο Ιούνιος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα δυναμικό άλμα, το ελληνικό Χρηματιστήριο «απάντησε» στις ισχυρές αναταράξεις που χτύπησαν την αγορά στις αρχές της εβδομάδας και άφησε πίσω του τις απώλειες που προκάλεσαν οι πολιτικές κρίσεις σε Ιταλία και Ισπανία, με τη βοήθεια του ράλι ανακούφισης που σημειώθηκε στις δύο γειτονικές χώρες του Νότου, μετά τη λύση του πολιτικού τους αδιεξόδου.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,77%, στις 776,77 μονάδες, με κέρδη 2,80% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ράλι της τάξης του 6,50%, με τα εβδομαδιαία κέρδη να αγγίζουν το 10,8%. Αν και ο μήνας ξεκίνησε με το… δεξί, με το Χ.Α. να σπάει το σερί των τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα παραμένει καθώς πολλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά και αναμένεται να καθορίσουν την πορεία των αγορών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οπως σημειώνει ο Μ. Χατζηδάκης, υπ. τμήματος ανάλυσης της «Beta Χρηματιστηριακή», το ασταθές περιβάλλον του εξωτερικού φαίνεται να μπαίνει σε φάση ύφεσης δίνοντας χρόνο στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τη στάση τους. Η ανακωχή πωλήσεων μπορεί να θεωρηθεί αρκετά εύθραυστη ακόμα, καθώς τα μέτωπα ρίσκου (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία, νέα κυβέρνηση στην Ισπανία) παραμένουν ανοικτά.

Καθοριστικές για το Χ.Α. τον Ιούνιο θα είναι οι εξελίξεις γύρω από τη Folli Follie, αλλά και στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και ειδικά σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, έπειτα από τον (χρηματιστηριακά) «μαύρο» Μάιο. Η υπόθεση της ελληνικής εισηγμένης, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI και τις διεθνείς αναταράξεις, ανάγκασε το Χ.Α. να σημειώσει τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες διεθνώς (-11,93%).

Μετά το Χ.Α., την πρώτη πεντάδα των αγορών με τις μεγαλύτερες απώλειες τον Μάιο διαμόρφωσαν ο Bovespa της Βραζιλίας ο οποίος υποχώρησε 9,2% και ακολούθησαν ο ιταλικός FSTE MIB με απώλειες 7,7%, ο πολωνικός WIG20 (-6,14%) και ο τουρκικός BIST 100 (6,09%).

Σε επίπεδο μετοχών, οι μεγάλοι «χαμένοι» του Μαΐου στο εγχώριο ταμπλό ήταν οι Folli Follie (-69,4%), Ευρωσύμβουλοι (-48,8%), Γ.Ε. Δημητρίου (-45,3%), Τζιρακιάν (-43,2%) και Sato (-40,9%), ενώ ανοδικά ξεχώρισαν οι Προοδευτική (+74,5%), Mermeren (+64,9%), Medicon (+27,3%), ΒΙΣ (+25,3%)και Foodlink (+22,9%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή