Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Το ήρεμο κλίμα στις αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης οδήγησε σε μια ήπια συνεδρίαση στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει τάσεις συσσώρευσης, μετά την ταραχώδη εβδομάδα που πέρασε. Πάντως, αν και κάποιοι «πόνταραν» σε ενίσχυση της ανοδικής τάσης, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ, η αγορά τούς διέψευσε, αφού το μεγάλο «στοίχημα» για τους επενδυτές των ελληνικών τίτλων παραμένει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και σε αυτό το μέτωπο δεν υπάρχει ακόμα καλή ορατότητα. Αντίθετα, το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ παραμένει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με κέρδη 0,23%, στις 778,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, στα 32,46 εκατ. ευρώ. Στα θετικά της ημέρας, η μεγάλη άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ (+4,56%), μετά τη συμφωνία της εισηγμένης με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που λήγει τον Μάιο του 2019.

Ηρεμία και υποτονικό κλίμα παρατηρήθηκαν και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται σε ελαφρώς πτωτικούς ρυθμούς και να διαμορφώνεται στο 4,477% από 4,495% την Παρασκευή, ενώ ανάλογη ήταν και η πτώση στην απόδοση του 5ετούς, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,862% από 3,914% την Παρασκευή. Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τι θα γίνει με το θέμα του χρέους. Η επιφυλακτικότητα, ωστόσο, διατηρείται μετά και το «σοκ» που προκάλεσε στις αποδόσεις η ιταλοϊσπανική πολιτική κρίση την περασμένη εβδομάδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ελληνικά ομόλογα μαζί με τα ιταλικά είχαν τις χειρότερες αποδόσεις τον Μάιο στην Ευρώπη.

Αίσθηση προκάλεσε στους διεθνείς αναλυτές και η ακραία συμπεριφορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου τον Μάιο, με την Deutsche Bank να τονίζει ότι ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας σημείωσε τις χειρότερες αποδόσεις τον περασμένο μήνα, όχι μόνο μεταξύ των διεθνών χρηματιστηρίων, αλλά και όλων των assets, όπως τα ομόλογα, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα. Πρωταθλητή των απωλειών χαρακτήρισε και η Wood το Χ.Α., τονίζοντας ότι στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία βουτιά (-11,9%), ενώ η Ρωσία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άνοδο (+4,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή