Διόρθωση 1,05% στο Χ.Α. διέκοψε το ανοδικό σερί

Διόρθωση 1,05% στο Χ.Α. διέκοψε το ανοδικό σερί

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πωλητές πήραν και πάλι τα ηνία της αγοράς. H διόρθωση θεωρείται αναμενόμενη από τους αναλυτές, μετά το πενθήμερο ανοδικό σερί, το οποίο έδωσε κέρδη κοντά στο 7% για τον Γενικό Δείκτη και άνω του 14% για τις ελληνικές τράπεζες, τη στιγμή που η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές επιμένει, ενώ η υπόθεση της Folli Follie βαραίνει εκ νέου το Χ.Α.

Παράλληλα, το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω και από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τόσο λόγω της νευρικότητας που προκάλεσαν τα μηνύματα της ΕΚΤ για το τέλος του QE όσο και λόγω των νέων αναταραχών που σημειώθηκαν στους ιταλικούς τίτλους αλλά και των δηλώσεων Ελληνα αξιωματούχου ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο εντός του καλοκαιριού.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 781,05 μονάδες, με τον τζίρο να εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα και στα 31,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,09%. Στα αρνητικά της συνεδρίασης συγκαταλέγονται και οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές της Βιοχάλκο και της ΔΕΗ, με αυξημένο τζίρο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο -5,83% και το -3,66%, αντιστοίχως. Αξίζει να σημειώσουμε πως το βρετανικό fund Lansdowne Partners προχώρησε στις 23 Μαΐου σε ελαφρά μείωση των short θέσεών του στη μετοχή της ΔΕΗ και στο 1,149% από 1,24% που είχαν διαμορφωθεί στις 30 Απριλίου.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε όποιες αλλαγές του κλίματος διεθνώς και μόνο ένας ισχυρός καταλύτης, είτε από το μέτωπο της αξιολόγησης είτε από το μέτωπο του χρέους και του μεταμνημονιακού καθεστώτος της Ελλάδας, θα μπορέσει να βοηθήσει την αγορά να «ξεκολλήσει» από την αβεβαιότητα. Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη της Nuntius, το Χ.Α. παραμένει ευάλωτο στη risk-off διάθεση που προκαλεί συχνά η ειδησεογραφία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Εν μέσω πληθώρας επενδυτικών επιλογών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε «απαιτητικά επίπεδα», τις αμφιλεγόμενες πολιτικές Τραμπ και με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών αναφορικά με τις προθέσεις απόσυρσης μέτρων ρευστότητας, είναι δύσκολο να ανακαλύψει κάποιος πειστικούς λόγους υπεραπόδοσης του ελληνικού χρηματιστηρίου το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή