Βαρύ πλήγμα στη βιομηχανία πλαστικών το τέλος στις σακούλες

Βαρύ πλήγμα στη βιομηχανία πλαστικών το τέλος στις σακούλες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λουκέτο» σε τρεις επιχειρήσεις, μείωση της παραγωγής κατά 80% και μειώσεις προσωπικού, καθώς τα εργοστάσια δουλεύουν πλέον με λιγότερες βάρδιες, είναι οι απώλειες που μετρά ήδη ο κλάδος της βιομηχανίας πλαστικών, συνέπεια της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2018 του περιβαλλοντικού τέλους στη λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς. Το τέλος που σήμερα ανέρχεται σε 0,04 ευρώ/σακούλα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία να αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε 0,09 ευρώ/σακούλα, κάτι που σύμφωνα με τα μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ) θα σημαίνει τον «ξαφνικό θάνατο» για δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και να μην αυξηθεί από το 2019 το περιβαλλοντικό τέλος, ο ΣΒΠΕ έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ το έχει θέσει και στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), χωρίς, ωστόσο, να έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση.

Βασικό επιχείρημα των βιομηχανιών πλαστικών για τη μη αύξηση του περιβαλλοντικού τέλους είναι ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών στις 90 ανά κάτοικο ετησίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έχει ήδη επιτευχθεί.

Εκπρόσωποι του ΣΒΠΕ υποστήριξαν, χθες, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους ότι με βάση τα στοιχεία της δικής τους παραγωγής, αλλά και με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2018 η χρήση θα έχει μειωθεί στις 62 πλαστικές σακούλες ανά κάτοικο.

Εμμέσως πλην σαφώς, η βιομηχανία πλαστικών αμφισβητεί τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν την Τρίτη από το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και αποτελεί στην ουσία τον επιστημονικό – ερευνητικό βραχίονα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Το ΙΕΛΚΑ εκτιμά ότι λόγω του γεγονότος ότι η απόδοση του μέτρου δεν είναι υψηλή στο υπόλοιπο λιανεμπόριο πλην των σούπερ μάρκετ, η χρήση ανά κάτοικο έχει διαμορφωθεί στις 130-135 σακούλες, μακριά δηλαδή ακόμη από τον στόχο.

Η ετήσια εξοικονόμηση μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ από τη μείωση της προμήθειας λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς υπολογίζεται σε 10 έως 15 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν τη δυνατότητα να βάλουν χρήματα στα ταμεία τους από την πώληση των τσαντών πολλαπλών χρήσεων, καθώς η τιμή διάθεσης στον καταναλωτή λιανικής φτάνει να είναι ακόμη και τριπλάσια από την τιμή χονδρικής στην οποία οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις την έχουν προμηθευτεί.

Μερίδα των βιομηχανιών του κλάδου εμφανίζεται σχετικά έτοιμη να προβεί στις απαιτούμενες επενδύσεις για να παράγει εναλλακτικές λύσεις για τη συσκευασία και τη μεταφορά των προϊόντων, όπως είναι για παράδειγμα οι βιοδιασπώμενες σακούλες, όμως όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους, το κόστος παραγωγής είναι πολλαπλάσιο της συμβατικής πλαστικής σακούλας. Επί τάπητος βρίσκεται πρόταση για μέρος των εσόδων από το περιβαλλοντικό τέλος να διατεθεί για την παραγωγή στην Ελλάδα επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών (σήμερα αυτές εισάγονται κυρίως από τρίτες χώρες, όπως Βιετνάμ, Μαλαισία κ.α.). Η «λύση» αυτή θεωρείται για την ώρα δύσκολα εφαρμόσιμη, καθώς απαιτείται η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού ο οποίος είναι πολύ πιθανό να κερδηθεί από ξένη εταιρεία παραγωγής ή να γίνει προσφυγή για την ακύρωσή του από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή των τσαντών πολλαπλών χρήσεων.

Ισχυρό πλήγμα, πάντως, εκτιμάται ότι θα δεχθούν οι βιομηχανίες πλαστικών και από τη νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περιορισμό ή ακόμη και κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης (καλαμάκια, ποτήρια κ.ά.), καθώς, πέραν της εγχώριας αγοράς, οι ελληνικές εταιρείες έχουν και πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα, κυρίως στις χώρες της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή