Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2 δισ. πωλεί η Eurobank

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2 δισ. πωλεί η Eurobank

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση του δεύτερου μεγάλου πακέτου κόκκινων δανείων –μετά το Eclipse– δρομολογεί η Eurobank, κίνηση μέσα από την οποία επιδιώκεται η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Zenith, όπως ονομάζεται το προς πώληση πακέτο, αθροίζει συνολικά δάνεια 2 δισ. ευρώ, η ονομαστική αξία των οποίων είναι 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πάνω από 181.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Πρόκειται για οφειλές από ανοιχτά ή τοκοχρεολυτικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, τα οποία έχουν μέσο χρόνο καθυστέρησης πάνω από οκτώ χρόνια.

Το ενημερωτικό με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου Zenith βρίσκεται ήδη στα χέρια των υποψηφίων επενδυτών, οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές στις αρχές Ιουλίου, ενώ η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών υπολογίζεται στις αρχές Αυγούστου. Στόχος, η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Eurobank έχει ήδη προαναγγείλει την πώληση στα μέσα του δεύτερου εξαμήνου ενός ακόμα πακέτου, αποτελούμενου από δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που φέρουν εξασφαλίσεις.

Το χαρτοφυλάκιο Zenith περιλαμβάνει δάνεια περίπου 131.000 οφειλετών, η μέση οφειλή των οποίων είναι περί τα 6.000 ευρώ και η πλειονότητά τους έχει χορηγηθεί πριν από το 2011. Το 35% περίπου αυτών των δανείων είναι οφειλές μεταξύ 10.000 έως 20.000 ευρώ, το 19% οφειλές μεταξύ 5.000 έως 10.000 ευρώ και το 19% περίπου οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ. Ωστόσο το 17,5% των οφειλετών χρωστά από 20.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ ένα ποσοστό περίπου 10% οφείλει πάνω από 30.000 ευρώ.

Οι τράπεζες επισπεύδουν τις κινήσεις πώλησης κόκκινων δανείων σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί έναντι του SSM και ήδη από τα τέλη του 2017 έως και σήμερα έχουν πωληθεί τρία πακέτα συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ. Μέσα και από τις προγραμματισμένες πωλήσεις δανείων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να υπερκαλύψουν τον στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω πωλήσεων, που με βάση τη δέσμευση που έχουν αναλάβει έναντι του SSM διαμορφώνεται στα 11,5 δισ. ευρώ έως και τα τέλη του 2019.

Τον χορό των πωλήσεων είχε ανοίξει το 2017 πρώτη η Eurobank μεταβιβάζοντας κόκκινα δάνεια συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ (πακέτο Eclipse) στην Intrum. Ακολούθησε η Alpha Bank με το χαρτοφυλάκιο Venus, συνολικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, που μεταβιβάστηκε στην B2Kapital και το πακέτο Amoeba αξίας 2 δισ. ευρώ, που μεταβίβασε η τράπεζα Πειραιώς στην Bain Capital Credit. Στο τελικό στάδιο είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το χαρτοφυλάκιο Earth της Εθνικής Τράπεζας συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, καθώς και η πώληση του πακέτου Arctos συνολικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Νέα πρωτοβουλία πώλησης κόκκινων δανείων έχει προαναγγείλει η Alpha Bank ετοιμάζοντας ένα δεύτερο πακέτο μικρών επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, με την επωνυμία Jupiter, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα δεύτερο πακέτο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Εθνικής έχει προαναγγείλει την πώληση άλλων δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2018. Το πρώτο αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και το δεύτερο δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή