Εκλεισε η συμφωνία της ΔΕΗ με τις τράπεζες

Εκλεισε η συμφωνία της ΔΕΗ με τις τράπεζες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλείσιμο της συμφωνίας με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ, αλλά και τη διασφάλιση ανοικτής γραμμής πίστωσης ύψους 175 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης για την αποπληρωμή του ομολογιακού που λήγει το 2019, ανακοίνωσε στους μετόχους της ΔΕΗ από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης, χθες, ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης. Δήλωσε ικανοποιημένος «δεδομένων των συνθηκών», όπως είπε χαρακτηριστικά, από τη συμφωνία με τις τράπεζες, ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική εξόδου της εταιρείας στις αγορές εντός του έτους, εφόσον το επιτρέψει το γενικότερο κλίμα, σημειώνοντας ότι γίνονται προετοιμασίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στο νέο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, προαγγέλλοντας επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ στον τομέα των AΠE, με στόχο τον δεκαπενταπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο, τις ενεργειακές υπηρεσίες και την εξοικονόμηση ενέργειας, διείσδυση σε νέες αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Αναφερόμενος στην αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης, επανέλαβε ότι έως τον Οκτώβριο θα υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας και έως τον Ιανουάριο του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Από πλευράς των εργαζομένων, πάντως, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης ανήγγειλε προσφυγή κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων με το επιχείρημα ότι μετά την πώληση η εταιρεία δεν θα είναι βιώσιμη.

Ο κ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο της Mckinsey υπάρχει σαφής αναφορά στον ρόλο και στην αξία των δικτύων, καθώς και αύξηση των καταστημάτων της ΔΕΗ και επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας, προκειμένου να περιοριστούν οι ουρές και τα φαινόμενα ταλαιπωρίας των καταναλωτών που παρατηρούνται, κάτι που –όπως είπε– προϋποθέτει και προσλήψεις προσωπικού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παναγιωτάκης στα χρέη των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, τονίζοντας ότι πρόκειται κατά κανόνα για φαινόμενα στρατηγικής κακοπληρωμής καθώς και ότι οι πληροφορίες περί ρύθμισης των χρεών σε 100 δόσεις είναι εκτός πραγματικότητας.

Η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας λόγο για διάχυτη καταστροφολογία την οποία απέδωσε στην ακύρωση του σχεδίου διάλυσης της ΔΕΗ. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κράτησε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ η αποεπένδυση περιορίστηκε σε ρεαλιστικό και αναγκαίο πλαίσιο, με διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ΔΕΗ. Τόνισε ακόμη ότι καθώς προχωρεί η αποεπένδυση, θα αποκλιμακώνονται οι ποσότητες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθενται μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ενώ παράλληλα έχει συμφωνηθεί και η γρήγορη αποκλιμάκωση του τέλους υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο επίσης θα ωφελήσει την επιχείρηση.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την ανανέωση της θητείας του κ. Παναγιωτάκη στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου για τα επόμενα τρία χρόνια. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι κατόπιν αιτήματος του ΤΑΙΠΕΔ αναβλήθηκε η συζήτηση και η έγκριση των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ για τη βιομηχανία. Το θέμα θα συζητηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή