Κλείσιμο της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Shell έως αύριο επιδιώκει η κυβέρνηση

Κλείσιμο της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Shell έως αύριο επιδιώκει η κυβέρνηση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείσιμο της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Shell για την εξαγορά από την πρώτη του ποσοστού που κατέχει η δεύτερη στην ΕΠΑ Αττικής μέχρι αύριο επιδιώκει το υπουργείο Ενέργειας, καθώς η διαδικασία είναι εκτός του χρονοδιαγράμματος για το οποίο ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης είχε δεσμευθεί έναντι των θεσμών.

Χθες, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο εταιρειών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν πολύ κοντά στη λύση του επίμαχου θέματος των εγγυήσεων. Η ΔΕΠΑ όπως είναι ήδη γνωστό ζητεί να αναλάβει η ίδια η Shell ή κάποια θυγατρική της εγγυήτρια σε περίπτωση πτώχευσης του SPV με το οποίο η πολυεθνική συμμετέχει στην ΕΠΑ Αττικής, καθώς και να μπορεί να στραφεί κατά της μητρικής σε περίπτωση που το SPV, που είναι ο αντισυμβαλλόμενος στη συμφωνία πώλησης-εξαγοράς δεν τηρήσει τους όρους της. Η Shell που αρχικά ήταν αντίθετη στο να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας φέρεται να έχει υποχωρήσει και να προτείνει θυγατρική της με δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα με στόχο το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι αύριο. Στον βαθμό που αυτό επιτευχθεί, αμέσως μετά η διοίκηση της ΔΕΠΑ θα εισηγηθεί την εξαγορά του 49% της ΕΠΑ Αττικής (προμήθεια) και της ΕΔΑ Αττικής (διανομή) στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και στη συνέχεια στα διοικητικά συμβούλια των δύο μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ), μαζί με την έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή για το εύλογο του τιμήματος και των ανεξάρτητων νομικών συμβούλων για την έγκριση των όρων της σύμβασης. Αφού εγκριθεί η συμφωνία από τα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ, στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ, η οποία και θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για να την υπογράψει.

Αμέσως μετά την υπογραφή της από τις διοικήσεις των ΔΕΠΑ και της Shell θα τεθεί προς έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα περάσει από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας ΔΕΠΑ-Shell αποτελεί προαπαιτούμενο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο «ντιλ» ΔΕΠΑ-Shell έχουν εκφραστεί ήδη αντιδράσεις από πλευράς της αγοράς και συγκεκριμένα από τη Motor Oil που κατέθεσε τις ενστάσεις της με τη μορφή υπομνήματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ, πολιτικός θόρυβος ξέσπασε την Τετάρτη γύρω από τη συμφωνία με αφορμή ερώτηση της αντιπολίτευσης για τη ΔΕΠΑ. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης κατέθεσε, χθες, στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, μέσω της οποίας ζητεί πλήρη ενημέρωση του Κοινοβουλίου για την τελική συμφωνία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ με τους θεσμούς, καθώς και ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται η διαδικασία εξαγοράς τoυ ποσοστού της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και κατά πόσον αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση τις ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Ο υπουργός καλείται επίσης να απαντήσει εάν επιβεβαιώνει ότι το τίμημα εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 150 εκατ. ευρώ, με ποια κριτήρια και βάσει ποιας διαδικασίας προέκυψε και εάν οι μέτοχοι έχουν λάβει γνώση και έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη φωτογραφική τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή και η οποία υποχρεώνει τη ΔΕΠΑ να παραχωρεί μέχρι και το 20% των ποσοτήτων της σε τρίτους μέσω δημοπρασιών ακόμη και με μερίδιο λίγο πάνω από το 40%, κύκλοι της εταιρείας τονίζουν στην «Κ» ότι θα διαπραγματευθούν με τη ΡΑΕ χαμηλά ποσοστά, καθώς και επαναπροσδιορισμό της τιμής εκκίνησης, με τρόπο που να μη ζημιώνεται η ΔΕΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή