Ανάσα στο Χ.Α. από νέο μίνι ράλι των τραπεζών

Ανάσα στο Χ.Α. από νέο μίνι ράλι των τραπεζών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «έκρηξη» των τραπεζικών μετοχών, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, «ξεκόλλησε» την αγορά, η οποία κινούνταν επιφυλακτικά τις πρώτες τρεις ώρες, και έδωσε τα ηνία στους αγοραστές, επιβεβαιώνοντας και πάλι ότι ο τραπεζικός αποτελεί τον κλάδο-κλειδί στην πορεία του Χ.Α. Η αλλαγή στο κλίμα ήταν «εισαγόμενη», αφού συνέπεσε με τη δυναμική άνοδο που σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες όταν, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, αν και ανακοίνωσε το οριστικό τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τόνισε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα του 2019, γεγονός που καθησύχασε τις αγορές, μία ημέρα μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,17% στις 778,71 μονάδες, με τον τζίρο ωστόσο να συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, και διαμορφώθηκε στα 48,89 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με νέα ισχυρή άνοδο της τάξης του 4%, μετά τα δυναμικά κέρδη σε Εθνική Τράπεζα (5,65%), Alpha Bank (4,45%), Πειραιώς (3%) και Eurobank (2,41%). Αξίζει να σημειώσουμε πως ο κλαδικός δείκτης μετά το διήμερο ράλι έχει ενισχυθεί κατά 7,37%.

Παρά τη δυναμική άνοδο των τελευταίων ημερών, η επιμονή του τζίρου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά και η επιφυλακτική εικόνα που παρουσιάζουν οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτός των τραπεζικών, προβληματίζει τους αναλυτές. Προβληματισμό προκαλεί και η εικόνα της αγοράς ομολόγων καθώς, μετά τις αναταραχές του Μαΐου, η νέα «νόρμα» για τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών τίτλων είναι τα επίπεδα του 4,5% ή και υψηλότερα, τη στιγμή που τον Ιανουάριο κινούνταν στο 3,6% και σε χαμηλό 12ετίας. Χθες σημειώθηκε νέα επιδείνωση, λόγω και της επίδρασης που είχε το τέλος του QE στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την απόδοση στο 10ετές να φτάνει έως και το 4,664%.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας μπορεί να τονώσει την ψυχολογία στην αγορά, μετά και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του ESM. Οπως σημειώνουν, εάν δοθεί «φως» στην αγορά σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς και το καθεστώς της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, τότε θα έχουν απαντηθεί τα μεγαλύτερα ερωτήματα των επενδυτών και θα μπορέσουν να αναδιαμορφώσουν τη στρατηγική τους απέναντι στα ελληνικά assets.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή