Ενίσχυση πωλήσεων, μείωση κερδών για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α΄ τρίμηνο

Ενίσχυση πωλήσεων, μείωση κερδών για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α΄ τρίμηνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή ήταν η εικόνα των οικονομικών επιδόσεων του κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου. Από τη μία πλευρά ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 32,6% σε 348 εκατ. ευρώ, έναντι 262,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά από την άλλη πλευρά, τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν κατά 60% σε 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 17,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε μεν κατά σχεδόν 10% σε 75,6 εκατ. ευρώ (από 68,9 εκατ. ευρώ), ωστόσο η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ενοποίηση των δύο έργων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων (Ιόνια Οδός και Αξονας Κεντρικής Ελλάδος) με τη λογιστική μέθοδο της ολικής ενοποίησης, καθώς πλέον ο όμιλος διαθέτει τον πλειοψηφικό έλεγχο των αντίστοιχων εταιρειών παραχώρησης.

Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχεται σε 1,55 δισ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η υπογραφή σειράς νέων συμβάσεων, με σημαντικότερες εκείνες που αφορούν το έργο κατασκευής και εκμετάλλευσης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, στο Ηράκλειο της Κρήτης, προϋπολογισμού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και στο νότιο τμήμα του άξονα της Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) και συγκεκριμένα στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, αξίας της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, ο κατασκευαστικός τζίρος προς τρίτους διαμορφώθηκε σε 247,2 εκατ. ευρώ, έναντι 210,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στον τομέα των παραχωρήσεων, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 1,14 δισ. ευρώ (από 1,084 δισ. ευρώ) στο τέλος του 2017, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε 573 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 804,3 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ανήλθαν σε 11,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 23,6%, ως αποτέλεσμα της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος. Οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 29% σε 71,7 εκατ. ευρώ, από 55,5 εκατ. ευρώ κατά την περσινή περίοδο. Εξ αυτών, έσοδα 55,7 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής (από 46 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ από τον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας τα έσοδα ανήλθαν σε 3,2 εκατ. ευρώ. Ανοδο της τάξεως του 29,2% κατέγραψαν και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία ανήλθαν σε 45,6 εκατ. ευρώ, έναντι 35,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) συνολικής ισχύος 1.166 MW, ενώ απώτερος στόχος είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή