Εντονες αντιδράσεις φαρμακοβιομηχανιών στην επέκταση του clawback

Εντονες αντιδράσεις φαρμακοβιομηχανιών στην επέκταση του clawback

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπόδιο στην ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας αποτελούν, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι διακυβεύεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

Ειδικότερα, μία από τις διατάξεις προβλέπει την επέκταση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, για άλλα 4 χρόνια, έως το 2022, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους κόλπους της φαρμακοβιομηχανίας. Οπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, το μέτρο του clawback αποτελούσε ανέκαθεν ένα «αποτυχημένο» εργαλείο για τη συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παράγων της αγοράς ανέφερε στην «Κ» ότι «είναι η τρίτη φορά από το 2012 που επεκτείνεται η ισχύς του clawback, παρότι αρχικά είχε προσωρινό χαρακτήρα».

Σημειώνεται ότι το clawback που θα κληθούν να καταβάλουν για φέτος οι εταιρείες αναμένεται να φθάσει περίπου τα 500 – 600 εκατ. ευρώ, όταν το 2012 το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι μόνο από την εφαρμογή του clawback το κράτος έχει εισπράξει από τις φαρμακευτικές πάνω από 3 δισ. ευρώ μέσα στα 6 χρόνια ισχύος του, ενώ εάν προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate), το ποσό αγγίζει τα 5 δισ. ευρμώ. Εν τω μεταξύ, δυσαρέσκεια εκφράζεται και για την διάταξη που αφορά τον προσδιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, καθώς αυτή προβλέπεται να καθορίζεται βάσει όχι ενός σταθερού ποσού, αλλά βάσει της αυξομείωσης του ΑΕΠ.

Ο ΣΦΕΕ, από την πλευρά του, εκτιμά ότι ο προσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάση το ΑΕΠ, το οποίο έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα χρόνια της κρίσης, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της χώρας.

Ως εκ τούτου, ο ΣΦΕΕ ζητεί, από την πλευρά της πολιτείας, ξεκάθαρη δέσμευση για το απόλυτο ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, καθώς και τη θέσπιση ενός ανώτατου πλαφόν για το clawback, την καταβολή του με τη συνεισφορά της πολιτείας και την τελική κατάργησή του. Την ίδια στιγμή, η ΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας), με αφορμή την πρόσφατη ανατιμολόγηση του Μαΐου, καταδικάζει το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των τιμών των γενοσήμων.

Ειδικότερα, τονίζει ότι οι εξαμηνιαίες ανατιμολογήσεις που πραγματοποιούνται από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν μειώσει τις τιμές των γενοσήμων κατά μέσον όρο έως και 37,6%. Ωστόσο, προσθέτει ότι ο μνημονιακός στόχος διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά έως και 40% δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες παρεμβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή