ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επαφές ΣΕΤΕ στις Βρυξέλλες για τον ελληνικό τουρισμό

15s5set

Το μείζον πρόβλημα της διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας από την υπερφορολόγηση έθεσε στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Στο πλαίσιο συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, ο Γ. Ρέτσος αναφέρθηκε στην αύξηση της φορολογικής κλίμακας στον ξενοδοχειακό κλάδο από 6,5% σε 13% την τελευταία τριετία, στην εστίαση από 13% σε 24%, καθώς και στον κλάδο των μεταφορών από 9% σε 24%, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Και αυτά όταν οι γείτονες χώρες, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Τουρκία, η Κροατία κ.ά. παραμένουν άκρως ελκυστικές.

«Οι απαραίτητες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του τουρισμού συνοψίζονται στη διατήρηση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, στη λειτουργία ενός ευέλικτου πιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και στην ασφάλεια δικαίου. Ο τουριστικός τομέας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συμμετέχει ενεργά και αποφασιστικά σε μια τέτοια διαδικασία», τόνισε.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ συναντήθηκε με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και συζήτησαν θέματα που συνδέονται κυρίως με την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο πλησιάζει το τέλος του τρίτου προγράμματος, μεταξύ αυτών το πρωτογενές πλεόνασμα, τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και την περίπτωση των κόκκινων δανείων, ειδικότερα σε σχέση με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις.

Ο αντιπροσωπευτικός φορέας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για την ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες, συζήτησε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και την αναγκαιότητα προώθησης ενός ρεαλιστικού και πειστικού σχεδίου εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού σε επίπεδο εσόδων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και πολλαπλασιαστικών οφελών για την οικονομία της χώρας με άμεσα έσοδα την τελευταία οκταετία που άγγιξαν τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, και εξήγησε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας σύγχρονης εθνικής τουριστικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον πρώτο κύκλο επαφών το πρώτο εξάμηνο του 2018 με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είχε συνάντηση στα γραφεία του συνδέσμου με τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί, ενώ πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Επίσης, ως επικεφαλής κλιμακίου του ΣΕΤΕ που επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες, ο Γ. Ρέτσος πραγματοποίησε συναντήσεις, πέραν του κ. Ντομπρόβσκις τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον κ. Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης, τον Χρήστο Στυλιανίδη, επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, την Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, και με τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά. Επιπρόσθετα, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία Ελλήνων ευρωβουλευτών παρουσιάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι δράσεις του ΣΕΤΕ, του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece.