Αύριο το έκτακτο Δ.Σ. της «Ελλάκτωρ» για την επιλογή νέου προέδρου

Αύριο το έκτακτο Δ.Σ. της «Ελλάκτωρ» για την επιλογή νέου προέδρου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τρέχουν» πλέον οι εξελίξεις για το διοικητικό μέλλον του ομίλου «Ελλάκτωρ», μετά την προχθεσινή πρωτοβουλία των αδελφών Καλλιτσάντση (Αναστάσιος και Δημήτριος), μετόχων του 13,45% της εισηγμένης, να παραιτηθούν από τις θέσεις τους στο διοικητικό συμβούλιο (πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα), με στόχο να θέσουν ζήτημα αλλαγής της διοίκησης στην προσεχή γενική συνέλευση της εταιρείας, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Ιουνίου. Χθες, έγινε γνωστή η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου, αύριο Σάββατο (βάσει νόμου, πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο πλήρεις εργάσιμες ημέρες). Σε αυτό, θα τεθεί κατ’ αρχάς το ζήτημα της αντικατάστασης των αδελφών Καλλιτσάντση κι ενώ στο μεταξύ χρέη προσωρινού προέδρου εκτελεί ο έτερος αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κούτρας.

Στην ημερήσια διάταξη

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να εντάξει στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς γενικής συνέλευσης τα αιτήματα του μετόχου του 5% της εισηγμένης, εταιρείας Pemanoaro Limited, συμφερόντων Καλλιτσάντση (έκαστος διαθέτει από 50%), για ανάκληση του συνόλου των μελών του υφιστάμενου Δ.Σ. της «Ελλάκτωρ» και την εκλογή νέου εννεαμελούς Δ.Σ. Σε αυτό, προτείνεται η συμμετοχή επιφανών στελεχών του τραπεζικού, νομικού κι επιχειρηματικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειωτέον ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Σαββάτου θα συμμετάσχουν και οι αδελφοί Καλλιτσάντση, καθώς έχουν διατηρήσει την ιδιότητα του μέλους, και εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως προστασία από ενδεχόμενες αποφάσεις που η πλήρης αποχώρησή τους μπορεί να σηματοδοτούσε.

Εκτός από το Δ.Σ. της «Ελλάκτωρ», οι εν λόγω μέτοχοι παραιτήθηκαν και από τα συμβούλια των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου, που είχαν υπό την ευθύνη τους, δηλαδή την «ΕΛΤΕΧ Ανεμος», θυγατρική στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και τη REDS, θυγατρική στον κλάδο της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Αμφότερες οι εταιρείες εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις, με τις οποίες ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό ότι συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση εγκαλούν τους έτερους δύο κύριους μετόχους του ομίλου, δηλαδή τον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Μπόμπολα και τον Δημήτρη Κούτρα, επικεφαλής της «Ακτωρ», για έλλειψη της απαιτούμενης βούλησης για τη μεταρρύθμιση που επιβάλλεται (κατά τους ίδιους) να γίνει στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας του ομίλου. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμούν ότι η εταιρεία «οδεύει προς τα βράχια», σημειώνουν κύκλοι που πρόσκεινται στους εν λόγω παράγοντες του ομίλου. Στον αντίποδα, η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα θεωρεί ότι η σημερινή δυσχερής οικονομική θέση του ομίλου και η απώλεια μεριδίων οφείλονται στις αστοχίες των έτερων μετόχων, σε ό,τι αφορά τα έργα που αναλήφθηκαν στη Μέση Ανατολή τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία εντέλει ζημίωσαν τον όμιλο. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία των υπόλοιπων μετόχων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά ξένα επενδυτικά funds, είναι έκδηλη, ενώ παράλληλα είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την περίπτωση της Folli Follie, που εκ των πραγμάτων φαίνεται πως επέφερε πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή