Εδωσε το πράσινο φως το Ελεγκτικό Συνέδριο για επένδυση στο Θριάσιο

Εδωσε το πράσινο φως το Ελεγκτικό Συνέδριο για επένδυση στο Θριάσιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρά η παραχώρηση του ακινήτου στο Θριάσιο Πεδίο από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στην κοινοπραξία των ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair. Η απόφαση που έλαβε την περασμένη Τρίτη το Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογράφεται από την πρόεδρο του σχετικού κλιμακίου Θ. Γναρδέλλη και την εισηγήτρια Β. Δαγαλάκη. Με την απόφαση αυτή το κλιμάκιο κρίνει ότι «δεν συντρέχει νόμιμος λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος νέου σχεδίου σύμβασης παραχώρησης με αντικείμενο την «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου». Πρόκειται για το έργο αξιοποίησης έκτασης 588 στρεμμάτων, τα οποία παραχωρούνται στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair με στόχο να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κέντρο logistics (Logistics Park).

Η επένδυση πέρασε από πολλά κύματα, δεδομένου ότι χρειάστηκαν πάνω από πέντε μήνες για να λάβει την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα, το πράσινο φως που έλαβε την περασμένη Τρίτη, αφορά σε αναθεωρημένο σχέδιο σύμβασης που υποβλήθηκε στις αρχές Απριλίου από τη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ. Το νέο σχέδιο παραχώρησης του ακινήτου, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, εναρμονίζεται με τις διατάξεις του νέου νόμου 4530/2018 που ρυθμίζουν αφενός τους όρους και περιορισμούς δόμησης σε ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ. Επιπλέον, το νέο σχέδιο προβλέπει την απαλλαγή των παραχωρησιούχων από την καταβολή ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, δεδομένου ότι στη σύμβαση αναφέρεται η παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών να γίνει από τους ίδιους. Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, το νέο σχέδιο προβλέπει νέους χρόνους υλοποίησης των επενδύσεων και κυρίως επιτάχυνση των επενδύσεων προκειμένου να καλυφθούν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι νέες δεσμεύσεις προβλέπουν την ολοκλήρωση της επένδυσης το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου 2019.

H παραχώρηση του ακινήτου στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair γίνεται για 60 έτη. Η είσοδος ιδιώτη επενδυτή στα 588 στρ. του Θριάσιου Πεδίου ήταν όρος για τη χρηματοδότηση με περίπου 180 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση των σιδηροδρομικών και αποθηκευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί στο Θριάσιο Πεδίο από τον ΟΣΕ και τα οποία σχεδόν απαξιώνονται. Το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει τη σχετική ενίσχυση καθώς χαρακτηρίζεται κρατική χρηματοδότηση του ΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, τρέχουν αντίστροφα οι προθεσμίες μέχρι 31/3/2019. Σημειώνεται ότι η παραχώρηση του ακινήτου γίνεται έπειτα από 11 άκυρους διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια μέχρι και τη διενέργεια του τελευταίου 12ου διαγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή