Αντιδράσεις στην αναγνώριση του ΣΒΒΕ ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου

Αντιδράσεις στην αναγνώριση του ΣΒΒΕ ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση όχι μόνο των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και της ΓΣΕΕ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο. Η σχετική ρύθμιση περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Επιστολή

Με επιστολή τους προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, όλοι οι πανελλήνιας εμβέλειας εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) τονίζουν πως «η ενέργεια αυτή συνιστά παρέμβαση της κρατικής εξουσίας στη συνδικαλιστική ελευθερία των εργοδοτικών και των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που μπορεί να παρακωλύσει τη νόμιμη δράση και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων. Η αυθαίρετη αναγνώριση της ιδιότητας του θεσμικού κοινωνικού εταίρου σε μία περιφερειακή εργοδοτική οργάνωση πολύ φοβούμαστε πως θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη διάσπαση, τον κατακερματισμό και –κατά συνέπεια– την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού εργοδοτών και εργαζομένων».

Ακόμη πιο σκληρή είναι η ΓΣΕΕ η οποία σημειώνει πως «δεν γνωρίζουμε –αν και βάσιμα υποψιαζόμαστε– προϊόν τι είδους συναλλαγής, διευθετήσεων και κυβερνητικών προσδοκιών αποτελεί το πρωτοφανές “δώρο-ρουσφέτι” των κυβερνώντων προς μια περιφερειακή εργοδοτική οργάνωση. Αυτό που σίγουρα όμως γνωρίζουμε είναι ότι με τέτοιες ενέργειες υποβαθμίζεται και ουσιαστικά ακυρώνεται η ευρωπαϊκή ιδέα και πρακτική των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα ύποπτο και πονηρό “νεύμα-σήμα” των κυβερνώντων προς άλλες κλαδικές ή περιφερειακές εργοδοτικές οργανώσεις ότι μπορεί να προσβλέπουν στην αναβάθμισή τους σε κοινωνικούς εταίρους αρκεί να είναι αρεστοί και πειθήνιοι στα κυβερνητικά κελεύσματα».

Με βάση την κείμενη νομοθεσία οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και τις αναγνωριζόμενες ως ευρύτερης εκπροσώπησης οργανώσεις εργοδοτών ή πανελλήνιας έκτασης.

Ερωτήματα

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει έναν από τους περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους για να τον αναδείξει σε κοινωνικό εταίρο προκαλεί ερωτήματα. «Γιατί μόνο τον ΣΒΒΕ και όχι τον Σύνδεσμο Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος ή της Πελοποννήσου;» σχολίαζε επιχειρηματίας με συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Κάποιοι συσχετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης με την προσπάθεια να προκαλέσουν ρήγμα ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αλλοι εκτιμούν πως συνδέεται με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περιορίσει το πολιτικό κόστος που έχει ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η συμφωνία για το ονοματολογικό, ικανοποίησε ένα αίτημα που προωθούσε εδώ και χρόνια μια ομάδα μελών του ΣΒΒΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή