Με παραχώρηση και ΣΔΙΤ ο Βόρειος Αξονας Κρήτης

Με παραχώρηση και ΣΔΙΤ ο Βόρειος Αξονας Κρήτης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο χωριστούς διαγωνισμούς και δύο μοντέλα ανάθεσης ξεκινά το υπουργείο Υποδομών την ανακατασκευή του μεγαλύτερου μέρους του Βόρειου Οδικού Αξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ). Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, μήκους 140 χλμ., θα ανατεθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης και το τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη Λασιθίου, μήκους 50 χλμ., με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ). Οι προκηρύξεις των δύο διαγωνισμών δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. Αντίθετα με τα όσα είχε εξαγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης (ότι το έργο θα δημοπρατούνταν ενιαίο, από τα Χανιά έως τον Αγιο Νικόλαο), το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να προχωρήσει με τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς στην ανακατασκευή του πολύπαθου κεντρικού οδικού άξονα του νησιού, ανακοινώνοντας την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τους δύο πρώτους. Πιο συγκεκριμένα:

Χανιά – Ηράκλειο

Το μεγαλύτερο μέρος του ΒΟΑΚ θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης. Το οικονομικό αντικείμενο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει πρόσφατα εκτιμήσει ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στο έργο θα κυμαίνεται στα 500-600 εκατ. ευρώ. Ο παραχωρησιούχος θα εκπονήσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών, θα κατασκευάσει το έργο και θα αναλάβει τη λειτουργία του για διάστημα 31,5 ετών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., ο διαγωνισμός θα γίνει σε τρεις φάσεις. Μάλιστα το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα (προαίρεση) να αναθέσει στον ιδιώτη τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση και άλλων τμημάτων του ΒΟΑΚ, πρόβλεψη που θα συγκεκριμενοποιηθεί στην γ΄ φάση του διαγωνισμού. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 6 Αυγούστου και ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης εκτίμησε (προχθές, στην Κρήτη) ότι η δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του φθινοπώρου και η ανάδειξη αναδόχου τον Ιούνιο του 2019, με την κατασκευή να διαρκεί 4 έτη. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα προωθείται με σύμβαση παραχώρησης, καθώς είναι το μόνο που έχει επαρκή κυκλοφοριακό φόρτο.

Χερσόνησος – Νεάπολη

Το τμήμα εκτιμάται ότι θα κοστίσει 290 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, διάρκειας 30 ετών. Ο ανάδοχος θα εκπονήσει μελέτες, θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το έργο. Μάλιστα το Δημόσιο μπορεί να του αναθέσει τη συντήρηση και λειτουργία και του τμήματος Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος (περίπου 14 χλμ.), που θα κατασκευαστεί ως κλασικό δημόσιο έργο.

Οπως ανέφερε προχθές από το Ηράκλειο ο κ. Σπίρτζης, ο ΒΟΑΚ θα έχει διόδια αλλά… μόνο για τους τουρίστες και τα τουριστικά λεωφορεία, χωρίς να διευκρινίζει ακόμα τον μηχανισμό με τον οποίο θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός όσων λ.χ. ενοικιάζουν αυτοκίνητα ή κατάγονται από το νησί. Επίσης ο άξονας θα έχει λιγότερους κόμβους από ό,τι σήμερα, οι οποίοι θα έχουν όλοι ηλεκτρονικά διόδια. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, σύμφωνα με κρητικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σπίρτζης έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε σε τοπικούς δημοσιογράφους, όταν του υπενθύμισαν ότι λιγότερο από ένα έτος νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τη δημοπράτηση όλου του ΒΟΑΚ ως ένα ενιαίο έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή