Αύξηση 16,7% στη διακίνηση κοντέινερ από τον Πειραιά

Αύξηση 16,7% στη διακίνηση κοντέινερ από τον Πειραιά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά για επίδοση που θα συνιστά νέο ιστορικό υψηλό έτους βρίσκεται από τις αρχές του 2018 η Cosco, αναφορικά με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της μητρικής Cosco Shipping Ports, κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ελληνικού λιμανιού διακινήθηκαν συνολικά 1,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος που συνιστά ετήσια αύξηση της τάξεως του 18,2%. Μάλιστα, ο φετινός Μάιος σηματοδότησε νέο μηνιαίο ρεκόρ, καθώς διακινήθηκαν 360.500 εμπορευματοκιβώτια, μια αύξηση της τάξεως του 16,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΠ, η άνοδος της δραστηριότητας των εμπορευματοκιβωτίων αποδίδεται τόσο στη στρατηγική θέση του ελληνικού λιμανιού (πρόκειται για το πρώτο μεγάλο λιμάνι μετά τη Διώρυγα του Σουέζ), όσο και στο ότι πλέον διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο τροφοδοτικών γραμμών (feeder services) πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για όλα τα κοντινά λιμάνια της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής, εξυπηρετώντας τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες και συμμαχίες, μέσω των κατάλληλων υποδομών.

Μέχρι σήμερα, το μηνιαίο ιστορικό υψηλό για τον Πειραιά ήταν τα 350.200 εμπορευματοκιβώτια του περυσινού Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2009, από το λιμάνι του Πειραιά είχαν διακινηθεί μόλις 665.000 εμπορευματοκιβώτια, ενώ το 2010 το πρώτο πλήρες έτος παρουσίας της Cosco, μέσω της θυγατρικής ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), το σχετικό μέγεθος είχε ήδη αυξηθεί σε 1,1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως. To 2017 και από τους τρεις προβλήτες του ΟΛΠ διακινήθηκαν συνολικά 4,14 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (πρόκειται για ιστορικά υψηλή επίδοση). Μάλιστα, το σχετικό μέγεθος θα μπορούσε να ήταν ακόμα υψηλότερο αν ο προβλήτας Ι ήταν πλήρως λειτουργικός, κάτι που έχει διαφοροποιηθεί φέτος και αναμένεται να αποτυπωθεί στα φετινά στοιχεία.

Ειδικότερα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχετικό έργο στον Προβλήτα Ι, εξέλιξη που θα διασφαλίσει τη μέγιστη δυναμικότητα του προβλήτα, θα αποφευχθούν φθορές στον μηχανολογικό εξοπλισμό και θα αναβαθμιστεί η δυνατότητα στοιβασίας σε 5+1 εμπορευματοκιβώτια, μεγιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό την αποδοτικότητά του. Παράλληλα, έχει προαναγγελθεί και η προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή