Διερευνητικό ενδιαφέρον από έξι για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Διερευνητικό ενδιαφέρον από έξι για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι και ένας βιομηχανικός καθώς και δύο εταιρείες ασιατικής προελεύσεως αναμένεται να δώσουν το «παρών» σήμερα στην πρόσκληση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη.

Από ελληνικής πλευράς στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν η «Μυτιληναίος Α.Ε.», η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Κοπελούζου σε συνεργασία κατά πάσα πιθανότητα με την κινεζική Shenhua. Συμμετοχή στον διαγωνισμό θα έχει και ο όμιλος Βιοχάλκο μέσω της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Aπό πλευράς ξένων επενδυτών, πλην της Shenhua ενδιαφέρον αναμένεται να εκφρασθεί και από μεγάλη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ινδίας, εκπρόσωποι της οποίας φέρεται να συνόδευσαν τον Ινδό πρόεδρο Ραμ Ναθ Κοβίντ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν την ινδική εταιρεία να έχει έρθει σε επαφή με εγχώριους ενεργειακούς ομίλους διερευνώντας δυνατότητα συνεργασίας στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, όπου θα καταγραφεί δεσμευτικό ενδιαφέρον. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού έχουν γυρίσει την πλάτη στον διαγωνισμό ως αποτέλεσμα της γενικότερης αποστροφής προς τον άνθρακα, αφού η πολιτική της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή καθιστά μη ανταγωνιστική την ηλεκτροπαραγωγή από στέρεα καύσιμα.

Ενδεικτική αυτής της φυγής από τον άνθρακα και πολύ περισσότερο από τον ακόμη πιο βρώμικο λιγνίτη είναι η στάση που κράτησαν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά με Ελληνες συνεταίρους. Τόσο οι Γάλλοι της ΕΝGIE, που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΡΩΝ, όσο και οι Ιταλοί της Edison, που συμμετέχουν στην Εlpedison από κοινού με τα ΕΛΠΕ, ξεκαθάρισαν στους συνεταίρους τους ότι δεν ενδιαφέρονται για τον λιγνίτη με αποτέλεσμα η μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατέβει αυτόνομα στον διαγωνισμό, τα δε ΕΛΠΕ να απόσχουν, αφού εκτός αυτού ο όμιλος έχει χαράξει στρατηγική μετάβασης στην οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Οι συμμετέχοντες σε αυτήν τη φάση του διαγωνισμού σχεδόν στο σύνολό τους προσέρχονται με διερευνητικές διαθέσεις αφού ο προβληματισμός για το κόστος των CO2 είναι κοινός. Είναι ενδεικτική επ’ αυτού η δήλωση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, επικεφαλής της «Μυτιληναίος Α.Ε.», στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. «Θα εκδηλώσουμε ενδιαφέρον, θα μπούμε στο data room και μετά θα τοποθετηθούμε», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τη βιωσιμότητα των μονάδων λόγω των CO2. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Η συμμετοχή στην αποεπένδυση βγάζει νόημα μόνο σε περίπτωση συμμετοχής της βιομηχανίας, δηλαδή μόνο εάν στα σχήματα που θα διεκδικήσουν τις μονάδες συμμετάσχουν επιλέξιμες για αντιστάθμιση επιχειρήσεις ή εάν οι αγοραστές συνάψουν μακροχρόνια συμβόλαια για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, είπε ο κ. Περιστέρης.

Τον ρόλο αυτό επιδιώκει να αξιοποιήσει ο όμιλος Βιοχάλκο, ο οποίος θα συμμετάσχει αυτόνομα στην πρώτη φάση του διαγωνισμού με προοπτική να συνεχίσει τις επαφές που έχει ξεκινήσει σε προκαταρκτικό επίπεδο με τους συμμετέχοντες ενεργειακούς ομίλους για συνεργασία και από κοινού συμμετοχή στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο σε σχέση με το πραγματικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Το γεγονός, πάντως, ότι η Ελλάδα πουλάει λιγνιτικές μονάδες υλοποιώντας ετεροχρονισμένα απόφαση της Ε.Ε. του 2008 και ενώ το περιβάλλον για τον λιγνίτη γίνεται όλο και πιο αρνητικό, δεν αποτελεί τον καλύτερο οιωνό για την πορεία του εγχειρήματος.

Οι επενδυτές που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα υπογράψουν με τη ΔΕΗ συμφωνία εμπιστευτικότητας και θα αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room για να διενεργήσουν τον έλεγχό τους και στο vendor due diligence report.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή