Ανοδος στο Χ.Α. με το βλέμμα στο Eurogroup

Ανοδος στο Χ.Α. με το βλέμμα στο Eurogroup

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετές εναλλαγές προσήμων αλλά και κατεύθυνσης, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε χθες να κλείσει με σημαντικά κέρδη, κόντρα στην υποτονικότητα που κυριάρχησε στο πρώτο πεντάωρο της συνεδρίασης. Λίγο οι συνεχείς διαρροές εν όψει Eurogroup, λίγο η νέα αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων, βοήθησαν το Χ.Α. να κινηθεί κόντρα στο διεθνές ρεύμα, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι φυσικά στραμμένο στις αποφάσεις του Eurogroup. Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κρίσιμο τεστ για τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα μετά τις ανακοινώσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,91% στις 772,89 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας έφτασε και το +1,83%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,12 εκατ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,62%, με τη μεταβλητότητα να αγγίζει «κόκκινο», αφού κινήθηκε από το -2,67% έως και το +3,30%.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους αναλυτές, καθώς θα αποδείξει εάν οι επενδυτές «πείστηκαν» για τις προοπτικές της ελληνικές οικονομίας αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit, οι αποφάσεις για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους είναι σίγουρα ευπρόσδεκτες και ενδέχεται να ευνοήσουν την αγορά. Ωστόσο, δεδομένου ότι η παρέμβαση αυτή (στο χρέος) είναι προσωρινή, το ίδιο θα ισχύσει και για μια πιθανή άνοδο του Γενικού Δείκτη ceteris paribus. Η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί και το εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις τοποθετείται μεταξύ των 710 και 820 μονάδων. Εν τέλει, οι εξελίξεις θα κατευθύνουν το Χ.Α., αλλά το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης ίσως συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες πραγματοποίησης, ειδικότερα αν το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια είναι υποστηρικτικό.

Θετική εξέλιξη για τις αποτιμήσεις του Χ.Α. συνιστά η αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς σε χαμηλό ενός μήνα, σημειώνει από την πλευρά του ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius, τη στιγμή μάλιστα που τα πολιτικά ρίσκα σε Γερμανία και Ιταλία και η μεταβολή πολιτικής από την ΕΚΤ σε θέματα QE θα μπορούσαν να προκαλέσουν sell-off στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή