Καλπάζουν οι ελληνικές εξαγωγές αλουμινίου αλλά παραμένει δύσκολη η συγκυρία

Καλπάζουν οι ελληνικές εξαγωγές αλουμινίου αλλά παραμένει δύσκολη η συγκυρία

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κλάδος του αλουμινίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος  για την εθνική οικονομία με πάνω από 25.000 χιλιάδες εργαζόμενους και εξαγωγές που φθάνουν στο 5,5% των συνολικών και αξία άνω του 1,6 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία για την οργανωμένη μεταποίηση αλουμινίου το 2017 ήταν θετικά αφού είχαμε αύξηση των συνολικών πωλήσεων της πρώτης μεταποίησης κατά 4% ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 5%-6% και αυτή την στιγμή εκπροσωπούν το 75% των συνολικών πωλήσεων. Το στίγμα αυτό του κλάδου δίδει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (EEA), Γεώργιος Ι. Δουκίδης, μιλώντας στην «Κ» και επισημαίνοντας όμως  ότι οι «εμπορικοί πόλεμοι» θα βρίσκονται σε έξαρση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα επισημαίνει πως παραμένουν κρίσιμα ζητήματα  το υψηλό κόστος ενέργειας, το υψηλό κόστος δανεισμού, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την έλλειψη υποδομών κυρίως μεταφοράς.

– Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο μεγαλύτερος εκτός Κίνας παραγωγός αλουμινίου είναι εκτός αγοράς λόγω των αυστηρών κυρώσεων δημιουργεί ευνοϊκό τοπίο για τις ελληνικές εταιρίες αλουμινίου;

Ο κλάδος του αλουμινίου είναι εκ προοιμίου ιδιαίτερα εξωστρεφής καθώς οι ελληνικές εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν εστιάσει διαχρονικά στην εξαγωγική δραστηριότητα. Έτσι είναι αυτονόητο πως επηρεαζόμαστε από πολλούς εξωγενείς παράγοντες και τις διεθνείς εξελίξεις. Όπως για παράδειγμα η απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης για επιβολή δασμών 10% στα εισαγόμενα προϊόντα αλουμινίου από την ΕΕ και η απαγόρευση συναλλαγών με ένα παγκοσμίως κορυφαίο προμηθευτή αλουμινίου από την Ρωσία. Οι αλυσίδες αξίας στην μεταποίηση είναι πλέον παγκόσμιες και τέτοιες αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αλυσιδωτές μη αναμενόμενες αντιδράσεις όπως ελλείψεις σε εξειδικευμένο μέταλλο και άρα αύξηση της τιμής του, αθρόα εισαγωγή φθηνών ημι-έτοιμων προϊόντων από τρίτες χώρες και άρα μείωση της ζήτησης, πιθανό κλείσιμο εργοστασίων σε διάφορα μέρη ανά την υφήλιο και αύξηση της τιμής των τελικών προϊόντων ακόμη και στην χώρα που επέβαλε τα μέτρα αυτά. Την πολυπλοκότητα των αποτελεσμάτων είναι δύσκολο να την προβλέψεις. Όσον αφορά στους δασμούς από τις ΗΠΑ εμείς επηρεαζόμαστε πολύ λίγο γιατί οι κύριες αγορές μας είναι στην Δυτική Ευρώπη. Στην ΕΕΑ, συνεργαζόμαστε στενά με τους αρμόδιους εγχώριους και Ευρωπαϊκούς θεσμούς κρατώντας ενήμερους όλους τους φορείς του κλάδου μας. Επειδή οι "εμπορικοί πόλεμοι" θα βρίσκονται σε έξαρση το επόμενο διάστημα, θα ήταν αναγκαίο σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται εθνικές στρατηγικές άμεσης αντιμετώπισης τους και η εξωτερική πολιτική να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις επιχειρηματικών κλάδων εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας. Αδιαμφισβήτητα, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι σημαντικών εξελίξεων όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τον διεθνή ανταγωνισμό και την πολυπλοκότητα στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, τις προϊοντικές καινοτομίες και τις σχεδιαζόμενες υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, την έμφαση στην κυκλική οικονομία και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Άλλωστε το Ελληνικό Αλουμίνιο προσφέρει πραγματικά οφέλη στην κοινωνία και το ζητούμενο είναι οι εταιρίες να λειτουργούν σε ένα υγειές επιχειρηματικό περιβάλλον για να δημιουργούν αξία και θέσεις εργασίας καθώς και να προσφέρουν εφαρμογές και λύσεις για ένα βιώσιμο τρόπο ζωής.

– Πώς κινήθηκε ο κλάδος του αλουμινίου το 2017 και πως σχολιάζετε την εξαγωγική δραστηριότητα του ελληνικού αλουμινίου;

Ο κλάδος του Αλουμινίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος  για την εθνική οικονομία με πάνω από 25.000 χιλιάδες εργαζόμενους και με εξαγωγές που φθάνουν στο 5,5% των συνολικών προϊοντικών εξαγωγών.  Τα στοιχεία για την οργανωμένη μεταποίηση αλουμινίου το 2017 ήταν αισιόδοξα αφού είχαμε αύξηση των συνολικών πωλήσεων της πρώτης μεταποίησης κατά 4%. Οι εξαγωγές κινήθηκαν αυξητικά σε επίπεδα 5%-6% και αυτή την στιγμή εκπροσωπούν το 75% των συνολικών πωλήσεων. Ο κλάδος του αλουμινίου παραμένει ο δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος μετά τα ορυκτά καύσιμα με 1,6 δισ. ευρώ εξαγωγές το 2017 και ο δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο μετά τον κλάδο των παρασκευασμένων λαχανικών στους 99 σχετικούς κωδικούς της ΕΣΥΕ.  Ενδεικτικό είναι πως πωλήσεις για το 2017 σε πρώτες ύλες έφθασαν τους 215.000 τόνους, με 58% εξαγωγές, στην έλαση τους 300.000 τόνους, με 87% εξαγωγές και στην διέλαση 110.000 τόνους με 73% εξαγωγές. Την τελευταία δεκαετία, παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τις εξαγωγές μας αποδεικνύοντας ότι η καινοτόμος ελληνική βιομηχανία που είναι παραγωγική, πελατοκεντρική, με οξυδερκείς επιχειρηματίες και σωστό μάνατζμεντ και επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στον εκσυγχρονισμό μπορεί να είναι και διεθνώς πρωταγωνιστής. Βέβαια χρειάζεται να γίνουν πολλά για να επανέλθουμε στα επίπεδα προ κρίσεως για την εσωτερική αγορά που δραστηριοποιούνται κυρίως οι μικρές εταιρίες των αλουμινοκατασκευαστών και ένα μεγάλο κομμάτι της διέλασης. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2017 πουλήθηκαν για οικοδομική χρήση μόνο 25000 τόνοι αλουμινίου, όταν προ κρίσεως ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε τους 50000-60000 τόνους.

– Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα διεθνώς για τον κλάδο ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα διοίκηση της ΕΕΑ;

Στην ΕΕΑ έχουμε θέσει τις βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς στη βάση τριών κεντρικών πυλώνων. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, έμφαση στην πιστοποίηση και την ποιότητα καθώς και πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ειδικότερα, είναι αυτονόητο πως η ανάπτυξη των έργων οικοδομής σημαίνει επαγωγικά και ενίσχυση του κλάδου μας. Άλλωστε τα πιστοποιημένα Ελληνικά συστήματα αλουμινίου είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και χάνουν από χαμηλής ποιότητας εισαγωγές μόνο όταν δεν υπάρχουν προδιαγραφές ποιότητας ή ανεξήγητες διαστρεβλώσεις της αγοράς. Σημαντική ώθηση μας δίνει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» ωστόσο το πρόγραμμα θα πρέπει είναι συνεχές στα πλαίσια ενός ευρύτερου εθνικού στόχου για ανακαινίσεις που μπορεί να φτάνουν ετησίως στο 2% του συνολικού οικιστικού όγκου και να χρηματοδοτείται κυρίως με φοροαπαλλαγές όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.  Σχετικά με την ποιότητα των υλικών μας καθώς και την πιστοποίηση, δυστυχώς είμαστε από τις  τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουμε τις διεθνώς ισχύουσες ελάχιστες τεχνικές ποιοτικές προδιαγραφές στα κτίρια μας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται φθηνά εισαγόμενα προϊόντα με ανύπαρκτες προδιαγραφές ποιότητας. Στην ΕΕΑ στοχεύοντας στο όφελος των τελικών καταναλωτών, συνεργαζόμαστε με την πολιτεία για να εισάγουμε τις σωστές προδιαγραφές προετοιμάζοντας την εγχώρια αγορά για τους νέους διεθνείς  κανονισμούς και πρότυπα. Βασική προτεραιότητά μας είναι και η προστασία των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων αλουμινίου από τις παράνομες αντιγραφές, φαινόμενο που επικρατεί σε όμορες χώρες, προκαλώντας προβλήματα τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στα έσοδα του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ενημερώσει τις σχετικές δημόσιες αρχές, συνεργαστήκαμε προτείνοντας λύσεις αντιμετώπισης και αναμένουμε την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

– Ποια είναι τα κρισιμότερα προβλήματα του κλάδου;

Σήμερα υπάρχουν πολλά ανοικτά γενικά θέματα προς επίλυση, ώστε ο κλάδος να αποκτήσει περαιτέρω ώθηση, κάτι που θα συμβάλει συνολικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την ανάκαμψη της βιομηχανίας. Μεταξύ των κρισιμότερων ζητημάτων, είναι  το υψηλό κόστος ενέργειας (30% υψηλότερο από το μέσο Ευρωπαϊκό), το υψηλό κόστος δανεισμού (κινείται στο 7% ενώ σε άλλες χώρες στο 2% ή και λιγότερο), οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η έλλειψη υποδομών κυρίως μεταφοράς προϊόντων. Επιπλέον το υψηλό κόστος ασφαλιστικών εισφορών (οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και το εργαζομένων στις ελληνικές βιομηχανίες φθάνουν στο 52% του μισθού έναντι 23% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη), η υψηλή φορολογία νομικών και φυσικών προσώπων, και η ελλιπής υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δυσκολεύουν έτι περεταίρω την εθνική προσπάθεια που υπηρετεί η ΕΕΑ. Γνωρίζουμε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας, ωστόσο τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου και η επίλυση τους θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς εταιρίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να καλυτερεύσει το εμπορικό μας ισοζύγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή