Στις 18 Ιουλίου οι αποφάσεις από τη διοίκηση της Attica Bank

Στις 18 Ιουλίου οι αποφάσεις από τη διοίκηση της Attica Bank

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις 18 Ιουλίου παραπέμπονται οι αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με την είσοδο νέων επενδυτών και την πώληση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, που προέκυψε από την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η χθεσινή γενική συνέλευση της τράπεζας έκανε δεκτή την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για παράταση στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, προκειμένου έως τότε να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τη Rothschild των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψήφιους επενδυτές.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί προέρχονται από κοινοπρακτικά σχήματα, στα οποία συμμετέχουν οι Intrum, Oaktree, Pimco και Qualco, η Aldridge με την εταιρεία διαχείρισης DDM, το Duet Group και το Ellington. Οπως ανακοίνωσε, χθες, στη γενική συνέλευση η διοίκηση της τράπεζας, η Rothschild αξιολογεί τις προσφορές που έχουν υποβληθεί με στόχο να κάνει την εισήγησή της στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank και στη συνέχεια αυτό να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση γίνεται με παράλληλες διαδικασίες ανεύρεσης επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και με την πώληση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης που προέκυψε από την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 700 εκατ. ευρώ. Οπως σημείωσε απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Attica Bank, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, «η τόνωση των κεφαλαίων της τράπεζας επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωση πρόσφατα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 88,9 εκατ. ευρώ, με τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε ομόλογα Tier 2 ύψους 100,2 εκατ. ευρώ, καθώς και με την εγγραφή κερδών μέσω της δεύτερης τιτλοποίησης». Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης έχει προσδιοριστεί στα 198 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα τα 88,9 εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από τη διαδικασία της αύξησης υπέρ των παλαιών μετόχων που έληξε.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank κ. Θεόδωρο Πανταλάκη και στο πλαίσιο της πώλησης του πρώτου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, «η τράπεζα έχει πετύχει μέχρι σήμερα να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται πλέον στο 45%, έναντι στόχου 35% για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος το 2019, ενισχύοντας παράλληλα τα ίδια κεφάλαιά της κατά 70 εκατ. ευρώ».

Παράλληλος αλλά εξίσου βασικός στόχος της αύξησης είναι η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και η μείωση του ποσοστού που κατέχει ο ΕΦΚΑ. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της τράπεζας στη χθεσινή γενική συνέλευση, στόχος είναι «οι φορείς του Δημοσίου (ΕΦΚΑ) να εκπροσωπούνται μελλοντικά στις γενικές συνελεύσεις με ποσοστό χαμηλότερο ή ίσο με το 33%». Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ έχει αυξηθεί περίπου στο 32%. Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, «η αναμενόμενη είσοδος του ΤΧΣ στην εκπροσώπηση ενός υπερβάλλοντος ποσοστού κοντά στο 12% που προέρχεται από τον ΕΦΚΑ καθώς και η συμμετοχή του με ένα μέλος στο δ.σ. της τράπεζας ενισχύει τη σταθερότητα της Attica Bank».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή