Αποχωρεί από τη θέση του CEO της Alpha Bank ο Δ. Μαντζούνης

Αποχωρεί από τη θέση του CEO της Alpha Bank ο Δ. Μαντζούνης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής στην ηγεσία της Alpha Bank προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δημήτρης Μαντζούνης, μιλώντας χθες από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

«Η διαδοχή είναι σοβαρό θέμα που πρέπει να γίνει με την αρμόζουσα για τη θέση και ιστορία της Alpha Bank στο τραπεζικό σύστημα περίσκεψη, σύνεση και προσοχή». Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha υπογράμμισε ότι «οι σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν θα πρέπει να προσδιορίζουν και τις ιδιότητες και ικανότητες που θα πρέπει να κατέχει ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος», εκτιμώντας ότι η Alpha Bank «έχει ήδη στο στελεχικό της δυναμικό ανθρώπους που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο, ενώ ο ίδιος θα συνεχίσει να προσφέρει στην τράπεζα και στον όμιλο από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο». Μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφιοτήτων είναι αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Αρώνη και του οικονομικού διευθυντή της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι από την τράπεζα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαντζούνης στις δικαστικές διώξεις των στελεχών της Alpha Bank, οι οποίες, όπως είπε, «αποτελούν πηγή οχλήσεως για την τράπεζα». Αφορούν, όπως εξήγησε, «συνετές και σύννομες με τους κανόνες επιχειρηματικές αποφάσεις των στελεχών, ωστόσο τα επηρεάζουν στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις ευθύνες τους». Δεν πρέπει να ξεχνάμε, σημείωσε, ότι «βασικό συστατικό της τραπεζικής είναι η ανάληψη ρίσκου και στον βαθμό που αυτές οι αποφάσεις είναι σύννομες με τους κανόνες και τις αποφάσεις της ΤτΕ δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης». Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν:

• Η πρώτη στα δάνεια προς το εκδοτικό συγκρότημα του Πήγασου, για τα οποία, όπως σημείωσε η ΤτΕ, έχει αποφανθεί ότι όλα έγιναν με σύννομο τρόπο.

• Η δεύτερη στα δάνεια του πρώην ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, του κ. Ψυχάρη. Τόνισε ότι τότε ήταν καλυμμένα στο 160% και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, όπως είναι η μη ρευστοποίηση των εγγυήσεων το 2010 και η αναδιάρθρωση των δανείων το 2012, η ΤτΕ έχει αποφανθεί ότι δεν υπήρχε καμία παρέκκλιση.

• Η τρίτη αφορά στην περίοδο του 2008, όταν στελέχη της τράπεζας ενημέρωσαν το διοικητικό συμβούλιο ότι επιθυμούν να πουλήσουν μετοχές της τράπεζας που διακατείχαν, με στόχο να τακτοποιήσουν δανειακές τους υποχρεώσεις. Η τράπεζα τότε έκρινε ότι το καθήκον της θέσης τους δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο και τους έγινε σύσταση να διακρατήσουν τις μετοχές. Στη συνέχεια και ενώ οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν και άλλο, η τράπεζα αποπλήρωσε τη ζημία που προέκυψε –δηλαδή το ποσό που έχασαν από την ώρα που δήλωσαν ότι θέλουν να πουλήσουν τις μετοχές έως την περίοδο της πτώσης των τιμών– και ήρε την απόφασή της για απαγόρευση της πώλησής τους.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, υπογράμμισε ότι η εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η διαμόρφωση ενός ισχυρού αποθέματος ασφαλείας για ικανό χρόνο στο μέλλον και η δέσμευση για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών θα σηματοδοτήσουν την ομαλή επάνοδο της χώρας στις αγορές και αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Μαντζούνης, σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα θα σταθεί αρωγός και ειδικότερα η Alpha Bank στοχεύει σε νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 6,5 δισ. ευρώ κατά την τριετία 2018 – 2020 με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των βασικών υποδομών. Την ικανότητα αυτή πιστοποιεί η επιτυχής ολοκλήρωση των stress test, που επιβεβαίωσαν την κεφαλαιακή επάρκεια και την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος για την αντιμετώπιση μιας απροσδόκητης αρνητικής εξέλιξης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την επόμενη τριετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή