Μοντέλο Ισραήλ για ελληνικές επιχειρήσεις

Μοντέλο Ισραήλ για ελληνικές επιχειρήσεις

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιδιαβαίνοντας στους γεμάτους ζωή δρόμους του Τελ Αβίβ, ανάμεσα στην παραλία και στους ουρανοξύστες, αντιλαμβάνεται ακόμα και ο μη ειδήμων ότι η οικονομική ανάπτυξη καλπάζει. Μυστικό της επιτυχίας αποτελεί αναμφισβήτητα η επιχειρηματικότητα, στοιχείο της εβραϊκής κουλτούρας, που συντεταγμένα υποστηρίζει και το ισραηλινό κράτος, που δαπανά το 4,5% του ΑΕΠ σε προγράμματα στήριξης της καινοτομίας. Ετσι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το Ισραήλ είναι η χώρα που αγαπά την επιχειρηματικότητα και το αποδεικνύει έμπρακτα.

Η στρατηγική

Οσοι ζουν στη Βοστώνη διαπιστώνουν ότι τα αποτελέσματα της εν λόγω πολιτικής είναι εμφανή και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: τα τελευταία δέκα χρόνια πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων έχουν επεκταθεί στη Μασαχουσέτη, αξιοποιώντας τα εκεί συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Από την επιχειρηματική στρατηγική των εταιρειών μπορούμε να διδαχθούμε πολλά», εξηγεί στην «Κ» ο Στράτος Ευθυμίου, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, που από κοινού με το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, διοργάνωσε μια δημόσια συζήτηση με θέμα «Making it as a foreign intrepreneur», με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Πάνω από 200 εταιρείες στη Μασαχουσέτη, που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς (cyber security, βιοτεχνολογία, αγροτουρισμός, ηλεκτρονικό εμπόριο) έχουν συσταθεί στο Τελ Αβίβ. «Οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν εξαρχής έχοντας ως γνώμονα την παγκόσμια αγορά», αναφέρει στην εισήγησή του, ο Ντέιβιντ Γκούντρι, επενδυτής και επικεφαλής του επιχειρηματικού συμβουλίου Ισραήλ-Μασαχουσέτης. Η Βοστώνη λειτουργεί ως πόλος έλξης. «Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα ορισμένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ, οπότε υπάρχει άμεση πρόσβαση σε δεξαμενή ταλέντων, αλλά και σε διαθέσιμο κεφάλαιο». Ωστόσο, «άσος» στο μανίκι για τους Ισραηλινούς, αλλά δυνάμει και για Ελληνες επιχειρηματίες, είναι η γεωγραφική θέση: η διαφορά ώρας είναι μικρότερη από εκείνη στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η ανταγωνιστική Silicon Valley, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στο γραφείο της Βοστώνης να επικοινωνεί και να συναποφασίζει εντός της ίδιας εργασιακής ημέρας με το γραφείο στο Τελ Αβίβ. Για τους Ισραηλινούς η μετάβαση είναι ακόμα πιο εύκολη, καθώς υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. «Σήμερα, οι ισραηλινής ταυτότητας επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 14% της επιχειρηματικής σκηνής στη Μασαχουσέτη, συγκροτώντας τη δεύτερη εθνική ομάδα επιχειρηματιών μετά τους Ινδούς, που κατέχουν το 28%». Επονται οι Βρετανοί (9%), οι Κινέζοι (5%), οι Γερμανοί (5%) και οι Ταϊβανέζοι (5%). Υπάρχει, άραγε, χώρος για τους Ελληνες;

«Ελληνες και Εβραίοι μοιράζονται κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όπως την ενασχόληση με το εμπόριο, την κριτική σκέψη, την έλξη προς τη χώρα καταγωγής τους», απαντά στην «Κ» η Μαρίνα Χατσόπουλος, Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας και ιδρυτικό στέλεχος του MITEF, «επιπλέον μιλούν καλά αγγλικά και αντιλαμβάνονται την ανάγκη να εισέλθουν στις διεθνείς αγορές, καθώς οι εγχώριες αγορές τους είναι πολύ μικρές». Στη Βοστώνη μπορούν και οι δύο να νιώσουν «σαν το σπίτι τους» χάρη στην επικρατούσα ευρωπαϊκή κουλτούρα αλλά και στις πολυπληθείς κοινότητες Ελληνοαμερικανών και Αμερικανοεβραίων. «Υπάρχει πολύ καλό μορφωτικό επίπεδο μεταξύ των νέων και στις δύο χώρες, μόνον που η υποχρεωτική θητεία στον στρατό αμέσως μετά το σχολείο συμβάλλει στην πιο γρήγορη ωρίμανση των Ισραηλινών και στην ανάδειξη ηγετικών δεξιοτήτων», επισημαίνει η κ. Χατσόπουλος. Ως κριτής στους διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας MITEF στην Αθήνα από το 2014, διαπιστώνει μεγάλη πρόοδο. «Η βασική αδυναμία των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι η απουσία πρόσβασης στην υποδομή που υπάρχει εδώ, δηλαδή σε πελάτες, επενδυτές, συνεταίρους, ανθρώπους έμπειρους στις πωλήσεις πρώιμου επιπέδου», τονίζει.

«Η ισραηλινή εμπειρία διδάσκει ότι μπορεί μια ελληνική επιχείρηση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η Βοστώνη, χωρίς όμως να μεταφέρει τις βασικές της εργασίες (έρευνα, παραγωγή) στο εξωτερικό, αλλά δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, όπου το εργατικό δυναμικό είναι υψηλού επιπέδου», κατέληξε ο γενικός πρόξενος.

Ταξίδι γνώσης

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μια ομάδα Ελλήνων φερέλπιδων επιχειρηματιών θα βρεθεί στη Μέκκα της επιχειρηματικότητας με τις 8.000 startups και ώριμες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και τις 3.000 πολυεθνικές, το Τελ Αβίβ. Πρόκειται για τους νικητές που θα αναδειχθούν από τον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας «Israel at 70: Innovation at its Best 2018», που συνδιοργανώνουν η πρεσβεία του Ισραήλ και οι Industry Disruptors-Game Changers. Στην τελική φάση, μια ειδική κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από Ελληνες και Ισραηλινούς επιχειρηματίες, σε ειδική εκδήλωση θα επιλέξουν τον νικητή. «Είναι η τέταρτη χρονιά που πραγματοποιούμε τον διαγωνισμό, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του δήμου του Τελ Αβίβ και του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών», λέει στην «Κ» εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα. Το πρόγραμμα, κατά κανόνα, περιλαμβάνει τη συμμετοχή στο περίφημο «DLD Tel Aviv Innovation Festival» και συναντήσεις με στελέχη πολυεθνικών, αντιπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων κ.ά. Φέτος, για πρώτη φορά, η ομάδα των νεαρών επιχειρηματιών θα αποτελέσει τμήμα μιας ευρύτερης επιχειρηματικής αποστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή