Με απώλειες μπήκε το Χ.Α. στο β΄ εξάμηνο

Με απώλειες μπήκε το Χ.Α. στο β΄ εξάμηνο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακολουθώντας την αρνητική τάση που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, το ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε με απώλειες το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά και με απογοητευτικό τζίρο, με τους επενδυτές να απέχουν για μία ακόμη φορά από την αγορά, η οποία αναζητεί απεγνωσμένα καταλύτες για να «ξεκολλήσει» από τα ρηχά νερά στα οποία έχει βρεθεί το τελευταίο δίμηνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο δρόμος μπροστά έχει πολλά εμπόδια, δεδομένου ότι επανέρχονται στο προσκήνιο οι πολιτικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με νέα προσθήκη τη Γερμανία.

Επειτα από ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, ειδικά στις δημοπρασίες στο τέλος της συνεδρίασης, όπως έχουμε συνηθίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι πωλητές οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά ημέρας και σε απώλειες 1,24% (748,21 μονάδες). Πτώση 1,22%, στις 1.962,56 μονάδες, κατέγραψε ο FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,58% στις 848,34 μονάδες. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν σε Πειραιώς (-3,77%), Eurobank (-3,35%), Τιτάν (-3,46%), Aegean (-2,96%) και Fourlis (-2,83%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μη μπορώντας να ξεπεράσει τα 28 εκατ. ευρώ, γεγονός που δεν δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια, τη στιγμή που αναμένεται να κυριαρχήσουν οι χαμηλές ταχύτητες, λόγω καλοκαιρινής ραστώνης, που ρίχνει βαριά τη σκιά της στην αγορά στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την Κύκλος Χρηματιστηριακή, αυτήν την εβδομάδα ο πήχυς των προσδοκιών δεν είναι ψηλά, τόσο λόγω ειδήσεων όσο και λόγω ύψους συναλλαγών, ενόψει της θερινής περιόδου. Η τοξικότητα του περιβάλλοντος, λόγω «κλίματος καχυποψίας», και οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές δύσκολα θα αφήσουν αλώβητη και την ελληνική αγορά, παρά την προσθήκη μιας ακόμη αναβάθμισης από την DBRS.

Ενα θετικό νέο πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει το waiver για την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος, κάτι που όπως διαμήνυσε και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πιθανό, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο QΕ, παρότι οι διεθνείς οίκοι (Berenberg, HSBC, JP Morgan) το αποκλείουν, όπως συνέβη και με την περίπτωση της Κύπρου το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή