Στις αγορές φυσικού αερίου και ενέργειας η ΕΛΙΝΟΪΛ

Στις αγορές φυσικού αερίου και ενέργειας η ΕΛΙΝΟΪΛ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση της δραστηριοποίησής της στις αγορές του φυσικού αερίου και της ενέργειας εξήγγειλε προχθές η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΪΛ, καθώς οι σχετικές αλλαγές στο καταστατικό της ψηφίστηκαν από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το επιχειρησιακό μας πλάνο. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός της στενής σχέσης που έχουμε με πολλούς πελάτες –από τον χώρο της βιομηχανίας και όχι μόνο– στους οποίους ήδη πουλάμε απευθείας και θα έχουμε τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε πλήρες ενεργειακό πακέτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Αληγιζάκης, ο οποίος ωστόσο δεν έκρυψε τις δυσκολίες που παρουσιάζει και τη φετινή χρονιά η αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών. «Φέτος αναμένεται μία ακόμη δύσκολη χρονιά, γεμάτη αβεβαιότητες. Θα περίμενε κάποιος ότι μετά έξι χρόνια συνεχούς πτώσης (αθροιστικές απώλειες 43%), η αγορά μας θα εμφάνιζε τάσεις σταθεροποίησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Κατά το πρώτο πεντάμηνο παρατηρείται πτώση 4%, με τις βενζίνες να υποχωρούν κατά 1%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 24% και το diesel να ανεβαίνει 6%. Ακόμη όμως και τον Ιούνιο, μήνα που επηρεάστηκε θετικά από τον αυξημένο εισερχόμενο τουρισμό, τα καύσιμα κίνησης καταγράφουν πτώση 4% (-6,5% οι βενζίνες, +2,5% το diesel).

Αρα λοιπόν, η απουσία σταθεροποίησης στην αγορά και η επικείμενη μετοχική αλλαγή στα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν τις δύο σημαντικότερες εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον CEO της ΕΛΙΝΟΪΛ, το πρόβλημα του λαθρεμπορίου στα καύσιμα συνεχίζει να πλήττει όλες τις εταιρείες και τους επαγγελματίες του κλάδου που θέλουν να τηρούν τη νομιμότητα και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Το 2017, η ΕΛΙΝΟΪΛ σημείωσε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 13,4 εκατ. ευρώ και θετικό καθαρό αποτέλεσμα ύψους 4,219 εκατ. ευρώ. Η τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή (αν συνυπολογιστεί και το ποσό που δεν θα δοθεί στους 115.000 ίδιους τίτλους), ποσό που θα καταβληθεί στις 25 Ιουλίου (ημερομηνία αποκοπής και καταγραφής 18/7 και 19/7, αντίστοιχα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή