Συμμαχία Κοπελούζου – China Energy για αιολικά και λιγνιτικές μονάδες

Συμμαχία Κοπελούζου – China Energy για αιολικά και λιγνιτικές μονάδες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είσοδος του κινεζικού ομίλου China Energy Group στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού επισφραγίσθηκε χθες με την υπογραφή της συμφωνίας με τον όμιλο Κοπελούζου για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων καθώς και την από κοινού υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Η κινεζική εταιρεία, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς παίκτες παγκοσμίως, με όχημα το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Κοπελούζου στα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.500 μεγαβάτ (λειτουργούντα και σε διάφορα στάδια αδειοδότησης), όπου εισήλθε με ποσοστό 75%, είναι έτοιμη να επενδύσει στην Ελλάδα περί τα 3 δισ. ευρώ ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ελληνικό όμιλο διερευνά ήδη ευκαιρίες για επέκταση στα γειτονικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η συμφωνία υπεγράφη χθες σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη και άλλων εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Ενδεικτική του κινεζικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι η παρουσία στην εκδήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της China Energy Europe, εταιρείας που εκπροσωπεί το σύνολο των κρατικών κινεζικών επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών στην Ευρώπη, Λιου Γιουνχούι, ο οποίος υπέγραψε και τη συμφωνία για λογαριασμό της China Energy Group. Από πλευράς του ελληνικού ομίλου τη συμφωνία υπέγραψε ο επικεφαλής, Δημήτρης Κοπελούζος. «Η China Energy διαθέτει μεγάλη εμπειρία, την οποία επιθυμεί να μεταδώσει εκτός Κίνας, και η Ελλάδα μπορεί να γίνει βάση για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε Βαλκάνια και Ευρώπη», τόνισε ο κ. Κοπελούζος και πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία η ελληνική πλευρά θα έχει το 25% και η κινεζική το 75% στο νέο σχήμα που δημιουργείται. «Η συνεργασία μας είναι άριστη και εδράζεται στην αξιοπιστία, στη σοβαρότητα και την καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, συμπλήρωσε ο ίδιος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας ελληνικών και κινεζικών εταιρειών.

Οπως τόνισε εκ μέρους της CHN Energy ο πρόεδρός της, δρ Λινγκ Ουέν, η σημερινή συμφωνία αποτελεί το πρώτο πρότζεκτ που έρχεται ως καρπός της διετούς συνεργασίας των δύο πλευρών. Επισήμανε επίσης ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμπαραγωγή. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία «Μία ζώνη ένας δρόμος», την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας πολύ σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η China Energy είναι μια τεράστια εταιρεία που εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή με βάση τη χώρα μας. Από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει όχι μόνο ενθάρρυνση αλλά και στήριξη να έρθουν και άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας, οι οποίες θα έχουν την αμέριστη στήριξη του Δημοσίου, ανέφερε ο υφυπουργός. Σημειώνεται ότι η China Energy ιδρύθηκε πέρυσι μετά τη συγχώνευση της China Guodian Corp με τη Shenhua Group και είναι μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δισ. ευρώ και πάγια αξίας 235,6 δισ. ευρώ, 66 θυγατρικές και 350.000 υπαλλήλους. Εχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει επτά εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν. Αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή