Επενδυτική ανομβρία πλήττει το Χ.Α.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συναλλακτική… λειψυδρία ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ και τη συρρίκνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος να υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δύσκολες προοπτικές που έχει η αγορά για το προσεχές χρονικό διάστημα, το οποίο, λόγω καλοκαιριού, θα είναι έτσι και αλλιώς υποτονικό.

Η έλλειψη «φρέσκων» ειδήσεων, που θα τροφοδοτούσαν κάποια κινητικότητα στο Χ.Α., οδηγεί πολλούς επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής έως ίσως τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία ακόμη αργούν. Χαρακτηριστικό, πάντως, της συνεδρίασης της Παρασκευής ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μετά την ανακοίνωση του reverse split.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 747,04 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε πτώση 1,39%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,13%, ενώ στο 2,53% διαμορφώθηκαν οι απώλειες από την αρχή της εβδομάδας. Η ανακοίνωση του reverse split οδήγησε τη μετοχή της Εθνικής στο -3,49%, ενώ η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες οδήγησε τη ΔΕΗ στο +5,70%.

Με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 25 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στην οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή. Αυτή η επίδοση συνιστά το χειρότερο ξεκίνημα για τον Ιούλιο στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου (1999-2018) σε επίπεδο συναλλαγών, ακόμα και σε σχέση με το 2012, όταν και είχε καταγραφεί η χαμηλότερη αξία συναλλαγών τα τελευταία 20 χρόνια (9,4 εκατ. ευρώ 14/8/2012). Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά είναι «νεκρή» από τζίρο, με όγκους σε χαμηλά διετίας. Ουσιαστικά δεν είδε καν το κλείσιμο της συμφωνίας, ενώ «καίγεται» και κάθε θετική είδηση από τις αναβαθμίσεις. Σίγουρα, η ιστορία της Folli Follie έχει επηρεάσει τις κινήσεις των ξένων θεσμικών, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να «κωλυσιεργεί». Η πτώση του τζίρου είναι οιονεί «τρομακτική» και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει σύντομα, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit. Τόσο χαμηλοί όγκοι για περισσότερες από 5 ημέρες έχουν καταγραφεί σε πολύ συγκεκριμένες χρονικές στιγμές (π.χ., κατά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης), πλην Αυγούστου φυσικά, τα τελευταία τρία χρόνια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT