O χαμηλότερος τζίρος από την αρχή του 2017

O χαμηλότερος τζίρος από την αρχή του 2017

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλήρης συναλλακτική αδράνεια συνεχίζεται και… επιδεινώνεται στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο διατηρείται σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης, που εξηγεί περισσότερο την απουσία πωλητών, παρά την παρουσία αγοραστών στην αγορά, και δημιουργεί αρκετές λακκούβες στον δρόμο για έναν ανοδικό κύκλο. Τόσο τα εγχώρια όσο και τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αρνούνται να αυξήσουν την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά, παρά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο σε 40 ημέρες από σήμερα, με την επιφυλακτικότητα να έχει «εγκατασταθεί» για τα καλά στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 749,75 μονάδες, όχι πολύ μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 749 μονάδων (+0,26%) και των 754,13 μονάδων (+0,95%), δηλαδή σε ένα εύρος μόλις… 5 μονάδων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,68% στις 834,41 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 15,8 εκατ. ευρώ και αυτό χάρη στις… δημοπρασίες, αφού στο κύριο κλείσιμο της συνεδρίασης άγγιζε μόλις τα 10 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 18 μηνών για το Χ.Α., αφού η συναλλακτική δραστηριότητα έχει να βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα χθεσινά, από την πρώτη συνεδρίαση μετά την… Πρωτοχρονιά του 2017. «Νεκρή από τζίρο» με όγκους σε χαμηλά διετίας, χαρακτηρίζουν την αγορά άλλοι αναλυτές τονίζοντας ότι η πτώση των συναλλαγών είναι σχεδόν τρομακτική και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Το μοναδικό… στήριγμα στο Χ.Α. αποτελεί η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, παρά τους φόβους για τον εμπορικό πόλεμο, καθώς και η περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε χθες στο 3,913% με πτώση της τάξεως του 1,93%, και στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές 2 Μαΐου, ενώ πολύ πιο ισχυρή ήταν η πτώση στην απόδοση του 5ετούς, η οποία άγγιξε το 2,906%, με πτώση 3,97% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Απριλίου, ουσιαστικά διαγράφοντας όλες τις πιέσεις που είχαν υποστεί από τους κραδασμούς στην αγορά λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία τον Μάιο. Παράλληλα, η απόδοση του 7ετούς παραμένει κάτω από εκείνη που είχε την ημέρα της έκδοσής του τον Φεβρουάριο και διαμορφώνεται στο 3,48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή