Επιφυλακτική η BofA για τις ελληνικές τράπεζες

Επιφυλακτική η BofA για τις ελληνικές τράπεζες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της, επισημαίνοντας ότι τηρεί αρνητική στάση για τον κλάδο. Οπως τονίζει, ακόμα υπάρχουν πολλά εμπόδια στο να αποτελέσουν ελκυστικό «asset» για τους επενδυτές.

Οπως επισημαίνει, μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, η οποία ακολούθησε τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος, οι Ελληνες αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επεσήμανε, στην έκθεση στο πλαίσιο του άρθρου 4, πως υπάρχουν «σημαντικές κληρονομιές από την κρίση» που μπορεί να «παρεμποδίσουν την ταχύτερη ανάπτυξη», συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για βελτίωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, την ενίσχυση της διακυβέρνησης του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών.

Εξετάζοντας την πορεία των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των επισφαλειών, ωστόσο τονίζει τη σημασία της βελτίωσης του ρυθμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Παράλληλα, σημειώνει ότι υπήρξε μερική βελτίωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά εν μέρει αυτό οφείλεται στις μικρότερες χρηματοδοτήσεις των δανειοληπτών λόγω της απομόχλευσης. Οπως τονίζει η BofA, χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κόστους, ειδικά επειδή τα έσοδα ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται περαιτέρω.

Αναφερόμενη πιο αναλυτικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημειώνει ότι τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι είχαν μέχρι στιγμής μικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών. Επίσης, η αργή πρόοδος στη διαδικασία οδηγεί στη διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και στις τέσσερις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό σε αμετάβλητο επίπεδο. Το ποσοστό ολοκλήρωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φαίνεται χαμηλό, όπως σημειώνει η BofA, με τις τράπεζες να επισημαίνουν αρκετά σημεία που αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των ακινήτων οι οποίες τίθενται πολύ υψηλά στους πλειστηριασμούς, καθώς και το ότι δεν υπάρχει καλή καταγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας.

Η BofA υπογραμμίζει επίσης πως δεν αναμένει να υπάρξει ανάκαμψη στις τιμές κατοικιών τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και πως βλέπει πτωτικά ρίσκα, καθώς οι τράπεζες αφαιρούν ακίνητα από τα βιβλία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, τα ακίνητα που έχουν πωληθεί από την πλατφόρμα της έχουν αποφέρει προσφορές 11% χαμηλότερες των τιμών της αγοράς, κατά μέσον όρο. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ιρλανδίας, η BofA δεν περιμένει η ελληνική αγορά ακινήτων να υποστηριχθεί από έλλειψη προσφοράς και χαμηλούς φόρους περιουσίας.

Λόγω των παραπάνω, η BofA προχωρεί σε αλλαγές στις τιμές-στόχους για Εθνική και Eurobank, διατηρώντας αμετάβλητες αυτές των Alpha Βank και Πειραιώς. Η τιμή-στόχος για την Εθνική μειώνεται στο 0,31 ευρώ από 0,32 ευρώ πριν και για τη Eurobank αυξάνεται στο 1,17 ευρώ από 1,14 ευρώ, με σύσταση «ουδέτερη», ενώ οι τιμές για Αlpha Βank και Πειραιώς παραμένουν αμετάβλητες στο 1,60 ευρώ και 3,23 ευρώ αντίστοιχα, με σύσταση «underperform».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή