Υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς

Υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή ανάσα πήρε το ελληνικό Χρηματιστήριο, λόγω της βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων και της υπεραπόδοσης των δεικτοβαρών μετοχών. Ομως, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών εξακολουθεί να είναι ισχυρή και να διατηρεί τη συναλλακτική δραστηριότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74%, στις 755,33 μονάδες, ενώ κινήθηκε έως και στο +1,11%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,73%, στις 840,47 μονάδες. Σημαντικό στήριγμα, πάντως, βρήκε η αγορά από την άνοδο της μετοχής της Coca-Cola πάνω από τα 30 ευρώ και στο 3,64%, αλλά και από το 2,07% του ΟΠΑΠ.

Η αγορά των ομολόγων αποτελεί αυτό το διάστημα τον μοναδικό καταλύτη που μπορεί να ενισχύσει το κλίμα απέναντι στα ελληνικά assets. Η υποχώρηση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου στην περιοχή του 3,80% δημιουργεί προσδοκίες για αλλαγή σκηνικού και στο Χ.Α. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ετεροχρονισμένη κίνηση και στις μετοχές σε συνέχεια των εξελίξεων στην αγορά ομολόγων είναι συνήθης σε ρηχές αγορές όπως η ελληνική.

Ο τζίρος στο Χρηματιστήριο κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα από την «καθίζηση» της Δευτέρας και διαμορφώθηκε στα 27,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιηθεί τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, τα οποία τηρούν στάση αναμονής.

Οπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, συμπληρώθηκαν επτά συνεδριάσεις με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ η καθεμία, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, και αυτό έχει πράγματι φέρει το παραδοσιακό αυγουστιάτικο σκηνικό της συναλλακτικής ραστώνης έναν μήνα νωρίτερα. Είναι το αποτέλεσμα της υψηλού βαθμού επιφυλακτικής στάσης της επενδυτικής κοινότητας, η οποία εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες. Εύλογα ερωτήματα είναι αν αυτή η στάση είναι δικαιολογημένη και αν υπάρχει βάσιμη προσδοκία σε σύντομο χρονικό διάστημα να συντελεστεί η αλλαγή του σημερινού αποκαρδιωτικού σκηνικού. Προς το παρόν, πάντως, οι περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν τη στάση αναμονής, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέτουν και θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς, καθώς η συντήρηση των εκκρεμοτήτων από την υπόθεση της Folli Follie εξακολουθεί να επηρεάζει την ατμόσφαιρα με αρνητικό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή