Ευάλωτο το Χ.Α. στις εξελίξεις από το εξωτερικό

Ευάλωτο το Χ.Α. στις εξελίξεις από το εξωτερικό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To κύμα ρευστοποιήσεων που προκάλεσε η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την επιβολή δασμών ύψους 200 δισ. δολαρίων στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, δεν άφησε αλώβητο το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο στις εξωτερικές εξελίξεις. Το μεγάλο «χτύπημα» στο Χ.Α. δόθηκε στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, όπου οι πωλητές πήραν τα ηνία της αγοράς για τα καλά και οδήγησαν όλα σχεδόν τα blue chips στο κόκκινο και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στα χαμηλά ημέρας.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος κινήθηκε από την αρχή έως το τέλος της συνεδρίασης στα αρνητικά, έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 746,70 μονάδες. Πτώση 1,32% κατέγραψε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή της Jumbo να είναι η μόνη η οποία «διασώθηκε» ανοδικά (κέρδη 1,03%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,18%, στις 830,54 μονάδες, με τη Eurobank να δέχεται ισχυρές πιέσεις και να σημειώνει πτώση 2,92%. Ο τζίρος, αν και κινήθηκε υψηλότερα από τις προηγούμενες ημέρες και διαμορφώθηκε στα 37,7 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα που δεν δίνουν πολλά περιθώρια για ριζική αλλαγή του σκηνικού στην αγορά.

Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχαν στηρίξει το Χ.Α. στις προηγούμενες συνεδριάσεις, δέχθηκαν επίσης πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,874% και την απόδοση του 5ετούς στο 2,924%, ωστόσο νωρίτερα, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του ΟΔΔΗΧ, αντλήθηκαν 812,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,65%, από 0,70% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Οπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec., όσο συνεχίζονται η χρηματιστηριακή ραστώνη και η εν γένει απαξίωση του εγχώριου συναλλακτικού ενδιαφέροντος, η ελληνική αγορά θα παραμένει «δέσμια» οποιασδήποτε μη προεξοφλημένης είδησης ή φημολογίας, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Ασφαλώς, οι επενδυτές, οι θέσεις των οποίων δεν κινούνται ευνοϊκά, δεν μπορούν να επικαλούνται αποκλειστικά την έλλειψη όγκου συναλλαγών για τις κινήσεις των τίτλων που διακρατούν, καθώς στα χρηματιστήρια «η τιμή είναι βασιλιάς», ενώ ο όγκος αποτελεί σημαντικότατο μεν, αλλά δευτερεύοντα παράγοντα ανάλυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή