Με το χαμηλότερο επιτόκιο της τελευταίας δεκαετίας δανείστηκε ο ΟΤΕ

Με το χαμηλότερο επιτόκιο της τελευταίας δεκαετίας δανείστηκε ο ΟΤΕ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη βελτίωση των όρων δανεισμού της χώρας αντικατοπτρίζει η χθεσινή ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση εταιρικού ομολόγου τετραετούς διάρκειας από τον ΟΤΕ.

Η έκδοση περιέλαβε ομολογίες τετραετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπερκαλύφθηκε περίπου 5 φορές, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικά σε 2,375% ετησίως. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, η έκδοση αυτή πέτυχε το χαμηλότερο κουπόνι ομολόγου που έχει εκδώσει ο όμιλος ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία.

«Η επιτυχής αυτή έκδοση είναι ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ», σχολίασε χθες ο επικεφαλής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων (CFO) του ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης. «Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο», πρόσθεσε, έφερε «ένα νέο επιτόκιο που είναι το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ στα οικονομικά, η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε αναγνώριση και στήριξη της στρατηγικής που ακολουθεί ο ΟΤΕ.

Το χθεσινό κλείσιμο του βιβλίου προσφορών του ΟΤΕ εκθείασε και ο διεθνής Τύπος. To Bloomberg σε ανάλυσή του για τη ζήτηση κρατικών ελληνικών ομολόγων, ενόψει και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό τεστ την κίνηση του ΟΤΕ.

«Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ο ΟΤΕ, δοκίμασε τα νερά με την έκδοση ενός ομολόγου 400 εκατ. ευρώ τετραετούς διάρκειας. Και αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία, επιτυγχάνοντας ένα βιβλίο παραγγελιών που ξεπέρασε τα 1,8 δισ. ευρώ». Στο άρθρο υπογραμμίζεται ακόμη ότι η απόδοση διαμορφώθηκε σε 2,45%, δηλαδή κατά 30 μονάδες βάσης χαμηλότερη, από την αρχική προσφορά των επενδυτών. «Η ζήτηση για ελληνικό χρέος υπάρχει», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, από την αρχή του 2018, ο όμιλος έχει μειώσει τον δανεισμό του κατά 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 83%. Συγκεκριμένα, από 4,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2010, σήμερα έχει περιορισθεί σε 0,7 δισ. ευρώ. Επίσης, το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφιστάμενου Προγράμματος Εκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων (Medium Term Note Program) που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και η εκκαθάρισή του θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου 2018.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως κύριοι ανάδοχοι οι τράπεζες Deutsche Bank και Morgan Stanley και ως συνανάδοχοι οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή