Δίκτυο οπτικών ινών στον Βύρωνα από τη Vodafone

Δίκτυο οπτικών ινών στον Βύρωνα από τη Vodafone

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eγκαίνια πραγματοποίησε χθες η Vodafone στο νέο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που δημιούργησε στον Βύρωνα. Το νέο δίκτυο που θα προσφέρει Gigabits στους δημότες Βύρωνα εγκαινιάστηκε από τον επικεφαλής της Vodafone Χάρη Μπρουμίδη, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα και τον δήμαρχο Βύρωνα Ακη Κατωπόδη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Χ. Μπρουμίδης, εγκαινιάζοντας το νέο ιδιόκτητο δίκτυο της Vodafone, σημείωσε ότι είναι το πρώτο δίκτυο μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα. «Ο Βύρωνας είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που δηλώνει “Fiber Ready”», είπε χαρακτηριστικά o πρόεδρος της Vodafone και πρόσθεσε ότι η οπτική ίνα που εγκατέστησε η εταιρεία διέρχεται (home passed) από τα περισσότερα νοικοκυριά του δήμου.

Δυνητικά, η Vodafone μπορεί να προσφέρει σήμερα συνδέσεις οπτικής ίνας που φτάνει μέχρι το σπίτι (fiber to the home ή FTTH) σε 17.000 νοικοκυριά στον δήμο Βύρωνα. Και με βάση τις εκτιμήσεις, σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο εν δυνάμει δίκτυο FTTH στη χώρα μας.

Στόχος της Vodafone μέχρι το τέλος του 2019 είναι το νέο δίκτυο που δημιούργησε να φτάσει σε 120.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το δίκτυο αυτό και εκείνο που αναπτύσσει η Wind σε άλλες περιοχές είναι τα πρώτα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σταθερών επικοινωνιών που δεν ανήκουν στον ΟΤΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Vodafone σκοπεύει να επενδύσει, τα επόμενα 4 με 5 έτη, 500 εκατ. ευρώ προκειμένου το δίκτυο αυτό να επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα (περιοχή Λ. Αλεξάνδρας), Πειραιάς, Θεσσαλονίκη (Τούμπα), Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Κοζάνη, Βέροια. Η επέκταση αυτή ήδη έχει ξεκινήσει και σιγά σιγά θα γίνονται νέες εντάξεις περιοχών στο δίκτυο της εταιρείας.

Η Vodafone χθες παρουσίασε νέα τιμολογιακή πολιτική. Η εταιρεία, πέρα από την επιδότηση των 13 ευρώ στις συνδέσεις FTTH, ανακοίνωσε και επιπλέον έκπτωση από την ονομαστική τιμή καταλόγου. Ετσι μια σύνδεση FTTH με τηλεφωνία και πρόσβαση στα 100 Mbps (200 Mbps) διαμορφώνεται σε 48,50 ευρώ (62,50 ευρώ) αντί 55,90 ευρώ (69,90 ευρώ). Στις χρεώσεις δεν έχει υπολογιστεί η επιδότηση των 13 ευρώ του προγράμματος SuperFast BroadBand (SFBB) που υλοποιεί η κυβέρνηση. Ετσι, όσοι λάβουν και το κουπόνι SFBB, για τα επόμενα δύο έτη, θα καταβάλουν 35,50 ευρώ για συνδέσεις 100 Mbps (49,50 ευρώ). Οι χρήστες αυτοί επομένως, με σχετικά χαμηλό κόστος, θα προετοιμαστούν για να αποκτήσουν στο μέλλον τις νέες συνδέσεις του ενός Gigabit κι ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερες.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Νίκος Παππάς χαρακτήρισε τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ίσως τις μεγαλύτερες έπειτα από εκείνες στους αυτοκινητοδρόμους. Ο υπουργός τόνισε ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις δεν αφορούν αγοραπωλησίες, αλλά είναι οι πλέον παραγωγικές (greenfield), δίνοντας ταυτόχρονα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Τέλος, ο δήμαρχος Βύρωνα Ακης Κατωπόδης υποδέχθηκε με θερμά λόγια τη νέα επένδυση της Vodafone και σημείωσε ότι στο μέλλον οι δημότες θα εκτιμήσουν την αναστάτωση που δέχτηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες, όσο δηλαδή η Vodafone εγκαθιστούσε τις οπτικές ίνες στους δρόμους της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή