Οι πωλητές έδωσαν τα ηνία στους αγοραστές

Οι πωλητές έδωσαν τα ηνία στους αγοραστές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό ήταν το κλείσιμο της εβδομάδας για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να μην πρωταγωνιστούν αυτή τη φορά στις τελικές δημοπρασίες, έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις. Τα ηνία πήραν οι λίγοι αγοραστές που έχουν απομείνει. Κάποιοι δεικτοβαρείς τίτλοι, κυρίως ο ΟΤΕ (+4,05%), έκαναν τη διαφορά, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στην κατοχύρωση των 760 μονάδων. Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα εξακολουθεί να προβληματίζει. Τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές φαίνεται να μην έχουν ακόμη αρκετές δυνάμεις για να αλλάξουν αισθητά την εικόνα της αγοράς, με αποτέλεσμα οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές να παραμένουν αβέβαιες. 

Πάντως, υπάρχει μερίδα αναλυτών που εκτιμά ότι σύντομα αναμένεται να κλείσει το χάσμα βελτίωσης μεταξύ ομολόγων και χρηματιστηρίου, καθώς το Χ.Α. έχει μείνει αρκετά πίσω το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τα ομόλογα, τα οποία έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος. Ωστόσο όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις των funds, που παραμένουν ο μεγάλος άγνωστος «Χ».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,26%, στις 761,91 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 848,00 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,23 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,99% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,94%.

Συνεχίστηκε η εικόνα των ιδιαίτερα χαμηλών τζίρων και του περιορισμένου εύρους διακύμανσης στην ελληνική αγορά την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή. Παρά την υποχώρηση των spreads στα ελληνικά ομόλογα και την επιτυχημένη έκδοση ευρωομολόγου από τον ΟΤΕ, η αγορά έδειξε διάθεση σταθεροποίησης, ακολουθώντας περισσότερο την τάση των ξένων αγορών, χωρίς να έχει κάποια αξιόλογη βελτίωση στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές. Αντίθετα, η μικρή βελτίωση στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη ήρθε κυρίως από την κίνηση λίγων δεικτοβαρών μετοχών, ενώ η υπόλοιπη αγορά κινήθηκε περισσότερο παθητικά, ακολουθώντας το πρόσημο του δείκτη αναφοράς της αγοράς.

Η ερχόμενη εβδομάδα, τηρουμένων των υφιστάμενων εποχικών συναλλακτικών συνθηκών και των προγραμματισμένων δημοσιεύσεων, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει στο ίδιο μοτίβο. Αν και είναι πολύ πρόωρο, η ανακοπή της πτωτικής δυναμικής και η άρνηση υποχώρησης ακόμα και ενδοσυνεδριακά κάτω από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις δείχνουν ένα είδος αφύπνισης από τους αγοραστές, που θα έχει περισσότερο μέλλον αν συνοδευτεί με προοδευτική αύξηση και διάχυση του ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή