Κορυφώνεται η μάχη για τον έλεγχο του ομίλου «Ελλάκτωρ»

Κορυφώνεται η μάχη για τον έλεγχο του ομίλου «Ελλάκτωρ»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 46 εκατ. ευρώ έχουν δαπανήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα οι αδελφοί Καλλιτσάντση προκειμένου να ενισχύσουν το ποσοστό τους στον όμιλο «Ελλάκτωρ» και να διεκδικήσουν την ψήφο και των υπόλοιπων μετόχων του ομίλου για την εφαρμογή του δικού τους σχεδίου αναδιάρθρωσης, χωρίς την παρουσία των έτερων μεγαλομετόχων κ. Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα. Χθες, έγινε γνωστή άλλη μία σημαντική συναλλαγή, καθώς οι αδελφοί Καλλιτσάντση απέκτησαν το 4,06% του ομίλου, που ανήκε στο επενδυτικό fund Horizon, αυξάνοντας το άμεσο ποσοστό που ελέγχουν στην «Ελλάκτωρ» σε 27%, έναντι περίπου 20% των κ. Μπόμπολα και Κούτρα. Η τελευταία αυτή συναλλαγή αφορούσε συνολικά 7.197.686 μετοχές, ενώ με βάση το τίμημα των 2,15 ευρώ/μετοχή, το κόστος της ανήλθε σε 16 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 13 Ιουνίου, όταν οι αδελφοί Καλλιτσάντση παραιτήθηκαν των διοικητικών τους θέσεων στον όμιλο «Ελλάκτωρ» και παρουσίασαν την πρωτοβουλία Change4Ellaktor, δηλαδή το σχέδιό τους για την αναδιοργάνωση του ομίλου, έχουν ενισχύσει το ποσοστό συμμετοχής τους από περίπου 12% σε 27%.

Εν τω μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κίνηση αγοράς μετοχών (τουλάχιστον εμφανής) από την έτερη πλευρά, καθώς ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας αγόρασε 100.000 μετοχές, αξίας 204.045 ευρώ. Σχολιάζοντας τις τελευταίες αυτές κινήσεις, η εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor επισήμανε ότι «είναι απορίας άξιον, πώς θα πείσει τους επενδυτές ο κ. Μπόμπολας για τη βιωσιμότητα του πλάνου του και της εταιρείας, όταν δεν είναι διατεθειμένος να το στηρίξει ο ίδιος, μέσω της αγοράς μετοχών;».

Σε άλλη μία σημαντική εξέλιξη χθες, ο κ. Μπόμπολας για πρώτη φορά γνωστοποίησε, μέσω συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg, την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή σε περίπου 12 μήνες από σήμερα, υπό την προϋπόθεση επικράτησής του στην προσεχή γενική συνέλευση της 25ης Ιουλίου. Οπως ανέφερε, «πιστεύω ότι, με όλα όσα συνέβησαν, το σωστό θα ήταν να παραδώσω τα ηνία του ομίλου σε έναν επαγγελματία διευθύνοντα σύμβουλο, που θα προσλάβει το νέο διοικητικό συμβούλιο». Προσέθεσε πάντως ότι θα ήθελε να παραμείνει ως μέλος του Δ.Σ., χωρίς εκτελεστικό ρόλο.

Απαντώντας στην εν λόγω αναφορά του κ. Μπόμπολα, η εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor επισήμανε ότι «μετά από χρόνια που απέρριπτε τις προτάσεις μας για επαγγελματικό μάνατζμεντ και μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην οργάνωση και τη λειτουργία της “Ελλάκτωρ” κι αφού έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει την κορυφαία διαδικασία λογοδοσίας μιας εισηγμένης εταιρείας –τη γενική συνέλευση– “πραξικόπημα”, ο κ. Μπόμπολας συνειδητοποίησε τελικώς την ανάγκη να αποκτήσει ο όμιλος ικανή διοίκηση». Συμπληρώνει δε ότι έχει δεσμευτεί και στο παρελθόν για πράγματα που ποτέ δεν υλοποίησε. Επιπλέον, η δήλωση περί πρόθεσης παραίτησης δεν παρέχει καμία λεπτομέρεια ως προς τη διαδικασία αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου, «αφήνοντας τους μετόχους εκτεθειμένους στον κίνδυνο η θέση αυτή να καλυφθεί και πάλι από φίλους και συγγενείς του κ. Μπόμπολα». Υπενθυμίζεται ότι και οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν δεσμευτεί για την παραίτησή τους από το διοικητικό συμβούλιο με το πέρας τριών ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα επιβλέψουν την υλοποίηση του σχεδίου που έχουν προτείνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή