Συναλλακτική «άπνοια», οριακές μεταβολές στο Χ.Α.

Συναλλακτική «άπνοια», οριακές μεταβολές στο Χ.Α.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη γενόμενη θα μπορούσε να θεωρηθεί η συνεδρίαση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, αφού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση ούτε… μισής μονάδας από τα επίπεδα της Δευτέρας, ενώ ο τζίρος έκανε νέα βουτιά, φλερτάροντας με τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. Παρότι η αγορά προσπάθησε να κατοχυρώσει την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μέσω αρκετών εναλλαγών προσήμων, δεν βρήκε ούτε στις τελικές δημοπρασίες ένα στήριγμα από τους αγοραστές, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχουν αρχίσει τις… καλοκαιρινές τους άδειες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 765,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε σε εύρος μόλις πέντε μονάδων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,13%, και ανάλογα οριακά κέρδη σημείωσε και ο τραπεζικός δείκτης (+0,10%), στις 854,87 μονάδες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,6 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα χαμηλά έτους, αυξάνοντας έντονα πλέον τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις προοπτικές του Χ.Α. όχι απλά το καλοκαίρι, που είναι λίγο πολύ… δεδομένες, αλλά και το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τoυς αναλυτές, το Χρηματιστήριο, για να ξεφύγει από την οδό της απαξίωσης στην οποία κινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στο διεθνές περιβάλλον. Τα ξένα χαρτοφυλάκια θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν η αγορά βρει εσωτερικούς καταλύτες. Παρά τη θετική εικόνα της αγοράς ομολόγων και την επιτυχή έκδοση του ομολόγου του ΟΤΕ, θα χρειαστούν νέα στηρίγματα για να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς τίτλους.

Η πορεία του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και δημιουργεί προβληματισμό και σε ό,τι αφορά το προσεχές roadshow που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 19-20 Σεπτεμβρίου. Κανένας επενδυτής δεν θα θέλει να ασχοληθεί με μια τόσο ρηχή και χωρίς εμπορευσιμότητα αγορά, η οποία όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και… ρηχότερη, γιατί αυτό το χαρακτηριστικό την κάνει εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε πιθανά σοκ.

Οι 31 εισηγμένες που θα ταξιδέψουν μετά το καλοκαίρι στη βρετανική πρωτεύουσα, για να συναντήσουν funds και επενδυτές, θα θέλουν να έχουν και μια «γερή» αγορά στη βαλίτσα τους, εκτός από τα δικά τους οικονομικά μεγέθη και επενδυτικά σχέδια, και το σημερινό συναλλακτικό τοπίο δεν τις βοηθάει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή